Lower Zambezi National Park

Lower Zambezi National Park is een schitterend natuurgebied gelegen aan de majestueuze Zambezi rivier. Met een ruim aanbod van safari activiteiten op land en water biedt het een van de meest afwisselende safari belevenissen van Zambia.

Algemeen

Het nationale park ligt in hart van de Zambezi vallei en beschermd ruim 4.750 km2 aan achterland en rivier oever met spectaculaire groot wild concentraties. Lower Zambezi NP grenst aan Mana Pools NP in Zimbabwe en vormt samen met omringende bufferzones een buitengewoon omvangrijk natuurgebied.

Lower Zambezi biedt safari activiteiten als game drives, avond safari, wandel safari, boot safari, sleep out en sportvissen.

In het kort
  • Zambia's meest afwisselende safari bestemming
  • hoge wild concentraties in periode juni - oktober
  • 4 van de 'Big 5' aanwezig (geen neushoorn)
  • magnifiek landschap in Zambezi vallei

Beste reistijd Lower Zambezi NP

De beste reistijd voor een safari in Lower Zambezi NP is tijdens de droge periode wanneer wild concentraties het hoogst zijn. Veel safari kampen sluiten in de periode december - maart. Persoonlijke interesses hebben invloed op welke periode het meest geschikt is voor jouw safari. Een precies advies blijft dus maatwerk.
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
 Mogelijke reistijd
 Goede reistijd
 Ideale reistijd

Biodiversiteit

Het geografische landschap van Lower Zambezi NP wordt gekenmerkt door de Zambezi rivier die steeds breder en rustiger stroomt naarmate ze de 300 km lange Lower Zambezi Valley bereikt.

Over vele millennia heeft de Zambezi rivier in dit gebied talloze nieuwe kronkelingen gemaakt. Als gevolg zijn eindeloze overstromingsvlakten, moerassen, kanalen, kleine meren en eilandjes ontstaan en biedt deze omgeving een divers habitat voor een grote verscheidenheid aan groot wild.

Gecombineerd met eeuwenlange afzetting van vruchtbare grond en slib biedt de vallei een belangrijke voedingsbodem voor diverse vegetatie zones. Meest dominant hiervan zijn uitgestrekt (seizoensgebonden) grasland en rivierbos van mahonie, wilde vijg, ebbenhout en baobab. Naarmate de afstand van de rivieroevers toeneemt domineert miombo bos de vegetatie.

Deze omgeving vormt bij uitstek de basis voor bijzonder hoge concentraties herbivoren. Lower Zambezi biedt dan ook enorme kuddes olifant en buffel maar ook hoge grote aantallen nijlpaard, impala, zebra, kudu, waterbok en eland. Daarnaast vormt deze overvloed aan herbivoren voedsel voor grote aantallen roofdieren waaronder leeuw, luipaard, hyena en zelfs sporadisch wilde hond.

Lower Zambezi is een typische droog seizoen safari bestemming en is het meest belonend tijdens de periode juni tot november. Door de aanhoudende droogte trekt het groot wild tijdens deze periode richting de rivier oevers waar de concentraties aan het einde van het droge seizoen fenomenaal zijn.

Met een totaal van 378 soorten is Lower Zambezi een fantastisch park voor vogelliefhebbers. Het biedt een grote diversiteit aan zowel bos- als watervogel soorten. De vogeldiversiteit piekt aan het eind van het natte seizoen in april wanneer er nog voldoende voedsel is en ook de zomer trekvogels nog aanwezig zijn.

Door de intensiteit van het regenseizoen sluiten accommodaties in en rond het park tussen december en maart

Bereikbaarheid

Lower Zambezi NP is afgelegen maar is dagelijks per vliegtuig verbonden Lusaka, Livingstone en vanuit Mfuwe airstrips.

Lower Zambezi NP – bijzonder wildlife

  • Roofdieren: leeuw, luipaard, hyena, nijlkrokodil, wilde hond
  • Herbivoren: olifant, buffel, zebra, impala, kudu, eland

Lower Zambezi NPbijzondere vogels

  • Vogelsoorten: karmijn rode bijeneter, African skimmer, giant kingfisher, African fish eagle, yellow billed stork

Magnifieke wildernis in zuid Zambia

Lower Zambezi NP is een schitterende safari gebied en biedt Zambia’s meest afwisselende safari belevenis.

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.