Kosten van een safari uitgelegd

Prijsopbouw safaris

Kosten van een maatwerk safari uitgelegd

Het organiseren van een comfortabel avontuur of een luxe safari naar Afrika is kostbaar. Met grote regelmaat krijgen wij bij Inspired by Safaris dan ook de vraag waarom luxe safari’s zo prijzig zijn.

Om een duidelijk antwoord te geven op deze vraag is het van belang een onderscheid te maken tussen twee factoren.

Enerzijds oefen je zelf aan de hand van je eigen voorkeuren invloed uit op de hoogte van de kosten. Het zijn namelijk onderwerpen als de duur van de reis, de bestemming, de mate van exclusiviteit en het comfort niveau die in aanzienlijke mate bepalend zijn voor de hoogte van de kosten.

Onze offertes geven je in ieder geval een duidelijk overzicht van de prijs opbouw van de door jou gekozen safari.

Anderzijds – en dit staat geheel los van je persoonlijk voorkeur – wordt de basis van de prijs van een luxe safari in essentie gedreven door twee belangrijke factoren, namelijk accommodatie en transport. Waarom dat zo is lees je hieronder.

  1. Accommodatie – gemiddeld 80% vd reissom

Inspired by Safaris biedt accommodaties aan in een prijs range van +/- € 500,- tot € 2.000 per persoon per nacht. Zijn die prijzen te verklaren?

Ja is het antwoord. Want de grootste drijfveer achter de kosten van een comfortabele of luxe safari zijn de operationele kosten van de exclusieve accommodaties die je bezoekt.

Het runnen, bouwen en onderhouden van deze kleinschalige luxe safari kampen op een verantwoorde en duurzame wijze is extreem kostbaar. Deze uiterst afgelegen accommodaties opereren in een omgeving met zeer beperkte logistieke toegang.

Daarnaast biedt de kleinschaligheid van deze accommodaties – vaak variërend tussen 4 en 12 kamers – weliswaar een grote mate van exclusiviteit maar ontbreekt enig schaalvoordeel voor de safari bedrijven.

Daarnaast zijn de leges, leases en rechten voor het gebruik van deze premium locaties in afgelegen natuurparken aanzienlijk. Enorme concessies binnen bestaande natuurgebieden bieden weliswaar volledige vrijheid en exclusiviteit maar vergen eveneens enorme jaarlijkse investeringen.

Een andere belangrijke factor is seizoen afhankelijkheid. In veel gevallen maken natuurlijke omstandigheden de bedrijfsperiode kort, variërend van 10 tot soms maar 6 of zelfs 5 maanden per jaar.

Pieken in bio diverse activiteit spelen eveneens een rol en maken deze kleinschalige accommodaties maar voor beperkte periodes in een seizoen populair.

Het is dan ook om deze redenen dat een verblijf in deze accommodaties kostbaar is. Van belang om te vermelden is dat normaal gesproken de nachtprijzen inclusief maaltijden, drank, activiteiten en transfers van en naar de airstrips zijn.

  1. Transport – gemiddeld rond 20% van de reissom

De tweede factor die van belang is voor de prijs van een luxe safari zijn de noodzakelijke logistieke verbindingen.

Om afgelegen accommodaties te bereiken worden kleinere vliegtuigen ingezet, vaak variërend tussen 5 en 13 passagiers. Afhankelijk van de locaties worden enorme afstanden tussen de safari kampen en of de steden overbrugt – soms tot wel 800 km.

Deze vluchten zijn kostbaar maar bieden toegang tot de meest afgelegen gebieden. Hier geldt dat keuzes voor een deel de kosten beïnvloeden. Want is het wel zinvol het hele land over te vliegen in plaats van juist een regio beter te verkennen?

Wanneer je een begin wilt maken met het plannen van je eigen luxe safari neem dan contact met ons op voor een afspraak. Want persoonlijk contact biedt je veel meer inzicht dan het vergelijken van safari’s op het web.

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.