FAQ

Veel gestelde vragen

 

 

Wat is er inbegrepen in een maatwerk safari?

Als je bij ons een maatwerk safari boekt of een offerte daarvoor ontvangt, dan bestaat de trip uit de volgende elementen en zijn deze ook inbegrepen in de totaalprijs van de offerte:

 • alle overnachtingen in de met zorg uitgekozen accommodaties
 • alle lokale vluchten van en naar de accommodaties waar van toepassing
 • alle transfers van en naar de vliegvelden
 • alle park entreegelden, concessie- en conservatie toeslagen, tenzij anders gespecificeerd in de offerte
 • in de safari kampen twee activiteiten per dag op een ‘shared basis’, wat betekent dat je de activiteiten deelt met andere personen. Voor de meeste activiteiten geldt een groepsgrootte tot 6 personen. Privé activiteiten zijn te organiseren op verzoek en bijbetaling voor vertrek. Let op, stadshotels en strand lodges bieden normaal gesproken activiteiten tegen betaling ter plaatse.
 • alle maaltijden tijdens je verblijf. Dit geldt zeker voor de safari kampen maar voor strand lodges en stadshotels gelden vaak andere arrangementen zoals logies / ontbijt of half pension. Wij specificeren dit duidelijk in ons aanbod.
 • alle drankjes tijdens je verblijf met uitzondering van premium dranken (zoals champagne, luxe wijnen en whisky’s etc). Dit geldt voor bijna alle safari kampen tenzij anders vermeld. Strand lodges en stadshotels hebben vaak ook hierin andere arrangementen.
 • internet gebruik tijdens je verblijf waar aanwezig.
 • was service tijdens je verblijf in de safari kampen. Voor strand lodges en stadshotels gelden vaak andere arrangementen. Let op voor de meeste safari kampen geldt dat om culturele redenen dames ondergoed niet wordt gewassen. Als alternatief wordt waspoeder aangeboden in je betreffende accommodatie.
 • shampoo, douchegel, bodylotion en andere badkamer benodigdheden als wattenstaafjes, was poeder etc.

Hoe ziet een typische safari dag er uit?

De meeste safari kampen bieden een activiteit per dagdeel, andere tot 3 maal per dag. De beste tijd om wild te observeren hangt van lokale omstandigheden af maar is normaal gesproken in de vroege ochtend en de late namiddag. Afhankelijk van het seizoen wijkt de dag iets af van onderstaande indicatie.

05.30 – 06.00 gewekt met verse koffie en/of thee

06.30 – 07.00 licht ontbijt of ontbijt wordt meegenomen, gevolgd door activiteit

09.30 – 11.30 terug in kamp, gevolgd door licht ontbijt of lunch

12.00 – 13.00 lunch

13.30 – 15.30 tijd om te relaxen, een boek te lezen of een middag dutje

15.30 – 16.00 high tea met lichte versnaperingen

16.00 – 18.30 namiddag activiteit

18.30 – 19 .30 opfrissen

19.30 – 20.00 drankjes voorafgaand aan de maaltijd bij het kampvuur of in de bar

20.00 – 21.30 diner in de vorm van 3 gangen maaltijd

Let op – indien je een privé auto geboekt hebt dan kun je jouw eigen schema met de gids invullen naar eigen wensen en tijden.

Wat gebeurt er op een game drive?

Game drives zijn een belangrijk onderdeel van de safari. Je trekt erop uit in een 4 x 4 onder begeleiding van een professionele gids om te observeren wat de natuur te bieden heeft. De overgrote meerderheid van de safari kampen hanteren maximaal 6 personen in een auto zodat elke persoon vrij uitzicht heeft.

De ochtend game drives zijn met 3 tot 4 uur langer dan die in de namiddag 2 tot 3 uur. Tussendoor is er altijd een stop voor koffie en thee en / of ontbijt. De namiddag drive begint na de na de high tea en in de meeste gevallen ben je terug in het safari kamp voordat het donker is.

Er is op de namiddag game drive normaal gesproken een stop voor de sundowner, wat een buitengewoon ontspannen moment van de dag is. Tijdens de zonsondergang geniet je in de bush van een koud drankje zoals een G&T en klets je met elkaar over de dag.

Afhankelijk van de locatie bestaat ook de avond game drive. In dit geval wordt er in het donker 1 tot soms 2 uur of langer naar wild gezocht met een spotlight.

Wat is de beste reistijd?

Wat de beste reistijd is hangt sterk af van welk land en welke regio in dat land. Vergeet ook niet dat je persoonlijke interesse zoals vogel spotten wellicht beter is in het regenseizoen. Op deze website kun je per land en per natuurgebied zien wat de beste reistijd is.

Als vuistregel is de droge tijd de makkelijkste tijd om groot wild te observeren. De vegetatie is minder dik, dieren komen samen in de buurt van water en het is vaak minder warm. Daar staat tegenover dat deze tijd meer bezoekers trekt en dat de kosten hoger zijn.

Het groene seizoen brengt weelderige kleuren, meer verspreide dieren en veel jonge dieren. Daarnaast trekt deze periode ook de migrerende vogels aan, is het een flink stuk rustiger en reis je tegen lagere kosten.

Wat moet ik allemaal meenemen?

 • Bagage limiet? Het vervoer naar van en naar de verschillende safari kampen gebeurt in kleine vliegtuigen zoals bijvoorbeeld de Cessna Caravan of de Cessna 206. Hierdoor gelden er strenge restricties aan de bagage. Het maximaal aantal kg inclusief handbagage verschilt maar als uitgangspunt kun je voor zowel oost – als zuidelijk Afrika 12 kg nemen. Het is belangrijk dat je koffer / tas is gemaakt is van zacht materiaal en dus geen hard body heeft. Ook gelden er bepaalde afmetingen. Wij zorgen voor deze details tijdens het boekingstraject.
 • Was service? Bijna alle safari kampen bieden een gratis was service. Normaal gesproken krijg je de was binnen 24 weer terug – afhankelijk van het weer. Alleen het damesondergoed wordt vaak niet gewassen in de safari kampen omdat de was in 98% van de gevallen met de hand wordt gewassen. De betreffende safari kampen bieden dan handwasmiddel aan zodat je zelf ondergoed kan doen. Of neem genoeg ondergoed mee. Luchtige materialen, sneldrogende materialen dragen fijn in een tropisch klimaat.
 • Kleding? In de wintermaanden juni tot en met augustus kan het in zuidelijk Afrika en ook op sommige plaatsen in Oostelijk Afrika behoorlijk koud c.q. fris zijn, met name in de vroege ochtend en in de avond/nacht. Het is dan ook verstandig om een warme fleece en sjaal mee te nemen en je in de ochtend warm aan te kleden en gedurende de dag langzaam laag voor laag uit te kleden.
 • Kleding kleur? Wij adviseren neutrale kleuren mee te nemen zoals zand, camel, donker groen. Zeker tijdens activiteiten zijn dieren alert op felle kleuren en op wit. Vooral tijdens de wandel safari is het belangrijk om zachte aarde kleuren aan te hebben zodat je niet zo snel opvalt en opgaat in de omgeving. Tsetse vliegen komen sneller af op blauw en zwart alhoewel je niet kunt voorkomen dat ze op je af komen, ongeacht de kleur die je draagt.
 • De paklijst? Paspoort & visum, reisverzekeringspapieren, reisbescheiden, vaccinatie paspoort, medicijnen (incl. eventueel nodige verklaring voor douane), hoed of cap, zonnebrand, zonnebril (min SPF 30 +), camera, batterijen, verrekijker (min. 10 x 42), wandel (sport) schoenen, zaklamp, antibacteriële handzeep (te gebruiken zonder water), kleine dag rugzak (voor de wandelingen of op game drives), insect werende spray, pen en papier, kleding, badkleding, vogel gids en andere boeken / gidsen (ook digitaal op telefoon te downloaden). 

Is er wifi of internet aanwezig?

Er zijn een aantal safari kampen die bewust geen wifi of internet aanbieden. Voor een groeiende groep mensen is het een zegen om onverstoord van de bush te genieten en echt even helemaal te ‘disconnecten’. Bij al onze accommodaties geven wij aan of er wifi wordt aangeboden.

Is er telefoon bereik?

Een flink aantal safari kampen liggen zo afgelegen dat zij geen telefoon bereik hebben. Wij hebben dit per accommodatie aangegeven. De accommodaties die dit niet hebben zijn altijd in het bezit van een satelliet telefoon of internet verbinding voor noodgevallen.

Hoeveel en wie zal ik fooi geven?

Gebruikelijk is dat de gids individueel wordt getipt en het staff team gezamenlijk. De hoeveelheid voor de gids is gelijk aan de hoeveelheid die je het hele team als geheel geeft. Bij een goed verblijf ligt het uitgangspunt voor een correcte tip zo rond de 10 USD per persoon per dag, voor zowel de gids als het team afzonderlijk.

Een familie van 4 die tevreden is over de service tipt voor 3 overnachtingen in een safari kamp USD 120 (10 p.p. x 4 pers x 3 dgn) aan de gids en USD 120 aan het staff team.

Individueel tippen moedigen wij niet aan maar behoort zeker bij uitzonderlijke service zeker tot de mogelijkheden.

Verzekeringen

Inspired by Safaris stelt reizigers verplicht in het bezit te zijn van een gedegen reis- en annuleringsverzekering (zie onze reisvoorwaarden voor meer informatie). Mocht je deze verzekering nog niet hebben dan kan Inspired by Safaris je hiermee helpen.

Vaccinaties

Als je op safari gaat heb je normaal gesproken vaccinaties nodig. Dit kunt je bijvoorbeeld doen via je huisarts, apotheek, de GGD of via Thuisvaccinatie.nl. Zorg er in ieder geval voor dat je tijdig advies inwint want naast verplichte vaccinaties voor bepaalde landen geldt voor bepaalde vaccinaties ook een werkzame termijn vanaf 6 weken of langer. 

Visum

Voor sommige landen geldt dat je een visum dient aan te vragen voorafgaand aan je bezoek. Dit kun je doen via de ambassade of het consulaat van het te bezoeken land. Andere landen staan je toe een visum op de luchthaven bij aankomst aan te schaffen.

Daarnaast zijn er ook bemiddelingsbureaus die visum aanvragen voor je kunnen afhandelen. Je hoeft dan enkel de gevraagde papieren in te vullen en je paspoort op te sturen. Je ontvangt dan per ommegaande je paspoort met visum. 

Wat is de grote wildebeest migratie?

De grote migratie is één van de wonderbaarlijke safari avonturen van Afrika. Deze historische trek van letterlijk 1,5 miljoen wildebeest en zebra wordt gezien als een van de meest imposante natuur spektakels van de wereld en behoort met recht op de bucket list van iedere natuur- en safari liefhebber. Lees hier alles wat je moet weten over een bezoek aan de migratie.

Wat betekent het woord safari?

Safari is een woord uit de taal Ki Swahili waarvan de betekenis letterlijk ‘reis’ is. Swahili wordt gesproken in Tanzania en Kenia en delen van Oeganda. Het woord stamt uit de Arabische taal – van het woord safari – wat reis betekent.

Het woord werd voorheen gebruikt om lange reizen over het land van met name ontdekkingsreizigers en jagers te beschrijven. Tegenwoordig wordt het woord safari meer gebruikt om een reis in oost of zuidelijk Afrika aan te duiden met als kenmerk wildlife observatie.

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.