Boot safari

Wat is een boot safari?

Het meest voorkomend is de gemotoriseerde boot safari waarbij met een relatief kleine boot een rivier, moeras of delta landschap wordt verkend. Ondanks dat veel boot safari’s lichte hinder hebben van het geluid van een buitenboord motor, biedt het de mogelijkheid tot het afleggen van langere afstanden en ook wild observatie in (snel) stromende condities.

Vaak betekent het glijden over het water in alle rust, zonder motor en met de stroom mee. Voor de meeste personen is er iets heel sereens aan het waarnemen van de natuur vanaf het water. Hier zijn wij het volkomen mee eens.

Andere typen boot safari vinden plaats per kano of mokoro safari.

Waarom boot safari?

Het observeren van de natuurlijke omgeving middels een boot safari is een echt unieke ervaring. Het biedt net een ander perspectief op het gedrag van wild maar vaak ook zijn het andere wildsoorten en vogels die adaptief zijn aan de waterrijke omgeving. Daarbij komt dat een boot safari je naar plekken kan leiden waar je te voet of met de auto niet kunt komen. Daarnaast is het een zeer fijne afwisseling met het in de auto zitten.

Wat kun je zien op een boot safari?

Op de eerste plaats biedt het water vaak een ruime open plek door het gebrek aan bomen en is het relatief eenvoudig de natuur te observeren. Wat je ziet hangt natuurlijk af van de regio die je bezoekt maar laten we de vrijheid nemen om enigszins te generaliseren want er zijn zeker overeenkomsten!

Allereerst is de waterrijke omgeving het thuis voor de aquatische diersoorten zoals nijlkrokodil, nijlpaard en de otter. Het van dichtbij een nijlkrokodil zijn temperatuur zien regelen met wijd open bek aan de water kant is een werkelijk fascinerende belevenis. Evenals een nijlpaard die plaats zijn kop door de waterspiegel steekt. Wie wil er nou niet die foto van de nijlpaard die zijn mond wagenwijd open heeft staan.

Over het algemeen bieden de oevers, seizoensgebonden overstromingsvlakten en zandbanken; een uitstekend terrein voor diverse watervogels, maar ook voor roofvogels en insecten etende vogelsoorten. De palmnut vulture, African fish eagls African jacana, yellow billed stork, spoon bill en kingfishers zijn vogelsoorten die zich hier graag op houden.   Enorme bee eater koloniën worden in oevers van rivieren gebouwd en zijn zo mooi om te zien.

Een rivier of delta is daarnaast ook vaak de plek voor wild om te drinken, om verkoeling te zoeken of het ligt op de route op weg naar voedsel. Groot wild dat typisch is aan de waterkant zijn herbivoren zoals olifant, buffel, waterbok, bavianen, giraf, zebra, wilde beest. Ook roofdieren zoals katachtigen of hyena bezoeken de waterkant maar zijn minder gebruikelijk om te zien.

Wat zijn uitstekende locaties?

 • Tanzania: Selous Game Reserve – Siwandu Camp, Roho ya Selous, Sand Rivers Camp
 • Botswana: Linyanti: Duma Tau, Kings Pool
 • Botswana: Okavango Delta: Zarafa, Pelo Camp, Xigera Camp, Abu Camp
 • Botswana: Chobe: Chobe Chilwero en Chobe under canvas
 • Zambia: Mosi-oa-Tunya NP: Toka Leya Camp, The River Club & Tongabezi
 • Zambia: Lower Zambezi NP, Chiawa Camp, Old Mondoro, Kutali Camp, Chula Island Camp
 • Namibie: Skeleton Coast: Serra Cafema
 • Zimbabwe: Lake Kariba: Changa Safari Camp
 • Zimbabwe: Mana Pools: Ruckomechi & little Ruckomechi
 • Zimbabwe: Vic Falls area: Toka Leya Camp, Matetsi River lodge
 • Congo: Odzala NP: Mboko Camp

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.