Liuwa Plain National Park

Liuwa Plain NP is een onontdekte wildernis van bijna 3.700 km2. Dit spectaculaire natuurgebied herbergt Afrika’s 2e grootste wildebeest migratie en staat hoog op het lijstje van menig safari pionier. Afgelegen en weinig bezocht – dit is puur safari avontuur.

Algemeen

Liuwa Plains beschermd een belangrijke verscheidenheid aan vegetatiezones en daarmee hoge concentraties groot wild in het uiterste westen van Zambia. Met een mix van water- en land activiteiten biedt Liuwa Plains een afwisselende en authentieke safari belevenis weg van gebaande paden.

Met een omgekeerd safari seizoen van oktober – juni en seizoensgebonden overstromingen is Liuwa Plains een vrij specialistische bestemming en is enige planning voorafgaand aan een bezoek vereist.

 

In het kort
  • Afrika's 2e grootste migratie met 50.000 wildebeest
  • spectaculaire safari wildernis - ongerept, afgelegen
  • tegengesteld safari seizoen van mid oktober - juni
  • hyena, leeuw, cheeta, wilde hond in periode feb - mei

Beste reistijd Liuwa Plain

De beste reistijd voor een safari in Liuwa Plain NP is normaal gesproken in de maanden oktober, november en mei, juni. Juist dan zijn wild concentraties op de open vlakten aanzienlijk en beperken de overstromingen bewegingsruimte niet te sterk. Maar ook buiten deze periode zijn er uitstekende safari mogelijkheden. Persoonlijke interesses hebben invloed op welke periode het meest geschikt is voor jouw safari. Een precies advies blijft dus maatwerk
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
 Mogelijke reistijd
 Goede reistijd
 Ideale reistijd

Bio diversiteit

Liuwa Plain NP bestaat in de kern uit ruim 2.200 km2 grasland dat wordt gekenmerkt door een seizoensgebonden overstroming. Deze enorme uitgestrekte grasvlakte wordt uitsluitend onderbroken door kleine eilandjes van voornamelijk rafia palm en andere bomen.

Typisch voor het zuidelijk deel van de vlakte zijn grote aantallen ‘pans’ die het water weten vast te houden tot lang in het droge seizoen. De rand van de grasland zone wordt gekenmerkt door bos gebied.

Met name in het natte seizoen is deze uitgestrekte grasland vlakte bekend om zeer grote wild concentraties. Ingegeven door het breken van de eerste regens en de start van de overstromingen trekken grote kuddes wildebeest en andere herbivoren vanuit de omringende bosgebieden de vlaktes op om uiteindelijk te kalven.

Met een populatie van ruim 50.000 wildebeest en heel veel andere herbivoren als buffel, tsessebes, zebra, rode litschwie bok, eland, hartebeest, oribi, sitatunga en riet bok is diversiteit aan grazers enorm.

Dominant roofdier van de Liuwa Plain is de hyena gevolgd door de leeuw, cheeta en wilde hond. Luipaard is eveneens aanwezig maar is minder eenvoudig waar te nemen en verkiest de bosrijke omgeving boven de open vlakten.

In Liuwa Plain is er een totaal van 334 vogelsoorten geïdentificeerd en een heel aantal hiervan zijn echt bijzondere soorten. Hoog op het lijstje van menig vogelliefhebber zijn de slaty egret, black winged pratincole en grey crowned cranes.

De groot wild concentraties in de Liuwa Plains zijn het hoogst van januari tot april. Toch is een bezoek aan Liuwa Plain NP het meest belonend in de maanden november en december, gevolgd door de maanden mei en juni.

Dit zijn beide periodes waarin het wild zich concentreert op de open vlakten maar wanneer de overstromingen de bereikbaarheid van de omgeving normaal gesproken niet volledig domineert.

Bereikbaarheid

De Kalobo airstrip is 2 dagen per week bereikbaar per vliegtuig vanuit Lusaka (1 uur en 45 min). De rest van de week zijn er mogelijkheden per charter vliegtuig.

Liuwa Plain NP – bijzonder wildlife

  • Roofdieren: hyena,  cheeta, wilde hond, luipaard
  • Herbivoren: wildebeest, zebra, rode litschwie bok, eland, oribi

Liuwa NP bijzondere vogels

  • Vogelsoorten: slaty egret, black winged pratincole, grey crown cranes, saddle billed stork, Denham’s bustard

Pionier safari in het westen van Zambia

Liuwa Plain is een afgelegen en spectaculaire wildernis en biedt een authentiek safari avontuur en Afrika’s 2e grootste wildebeest migratie.

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.