De wilde hond

Waarom wilde hond observeren?

De Afrikaanse wilde hond is één van de top roofdieren in Afrika. Met een succespercentage in de jacht van meer dan 80% is dit zonder twijfel Afrika’s meest effectieve jager. Een observatie tijdens bijvoorbeeld de jacht is dan ook een extreem zinderende safari gebeurtenis die vaak het hoogtepunt van een safari vormt.

Observaties van wilde honden zijn zeldzaam en voor het grootste gedeelte gebaseerd op geluk. Hun nomadische karakter zorgt voor extreme mobiliteit waardoor ze dagelijks eenvoudig tientallen kilometers afleggen. Uitzondering hierop is de broed periode waarin ze voor een periode van 2 tot 3 maanden ‘stationair’ zijn.

De status van de wilde hond

Met een geschatte wilde populatie van 5.000 is de wilde hond een ernstig bedreigde diersoort (IUCN). Hun behoefte aan enorme leefgebieden, vatbaarheid voor ziekten van gedomesticeerde dieren en ook menselijk conflict maken deze fantastische dieren erg kwetsbaar.

Safari als conservatie

Net als voor veel andere wilde dieren in Afrika is de toekomstige overlevingskans van wilde honden direct verbonden met het inkomen dat duurzaam safari toerisme genereerd. Zeker voor de wilde hond geldt dat safari toerisme een essentiële bijdrage levert aan de conservatie van deze diersoort.

Uiterlijke kenmerken wilde hond

Elk individu heeft een ander uniek kleuren patroon in de kleuren geel, zwart, donkerbruin en wit. Ze hebben een slank lichaam en lange poten en wegen gemiddeld 15 tot 36 kg.

Wilde honden zijn zeer actief en sociaal en hun zicht, geur en hoor vermogen is extreem goed. Deze hondensoort uit de orde van carnivoren vertoont overigens geen nauwe verwantschap met de gedomesticeerde hond.

Wilde honden hebben een strikte hiërarchie met als kern van de groep een dominant paartje. Alleen dit dominante paartje plant zich voort en ontvangt daarbij alle steun van de rest van de groep. Wilde honden kunnen tot zo’n 10 pups in een worp krijgen.

Georganiseerde jacht technieken

Gecoördineerde jacht technieken en een extreem krachtige beet maken de wilde hond tot de meest succesvolle jager op het continent. Speciale tanden en kiezen helpen om het vlees en de huid in stukken te scheuren.

Doordat wilde honden vaak op jongere prooien jagen is de jacht een vaak dagelijks terugkerende onderneming. Naast prooi grootte is dit overigens ook afhankelijk van de groepsgrootte.

Hieronder tref je een overzicht van natuurgebieden die meest kansrijke mogelijkheden bieden op een ontmoeting met deze succesvolle jagers.

Beste locaties en accommodaties

Tanzania:

Botswana:

Zimbabwe:

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.