Gevlekte hyena

Waarom een hyena observeren?

De gevlekte hyena is de grootste, meest voorkomende en luidruchtigste van de hyena soorten. Het is een imposant en extreem krachtige roofdier dat zeker bij een treffen in groepsverband fantastische kwalitatieve observatie mogelijkheden biedt.

De status van de hyena is niet bedreigd. De totale geschatte populatie in Afrika is 47.000 en met name buiten de beschermde natuurgebieden nemen aantallen af door het verdwijnen van leefgebied. De Serengeti in Tanzania heeft met bijna 8.000 individuen de grootste populatie van alle natuurgebieden op het continent.

De hyena is naast een aaseter ook een buitengewoon efficiënt jager. Observaties van hyena’s zijn echt een onmisbaar onderdeel van een complete safari beleving. Naast een gezonde dosis geluk zijn daarvoor de keuze voor een bepaald natuurgebied van belang.

Kennis van de territoria, gedragskenmerken van de hyena clan en ook het seizoen zijn daarbij van belang. Daarnaast vergroot een verblijf in een safari kamp dat ook avond activiteiten organiseert eveneens de kansen.

Uiterlijke kenmerken van de gevlekte hyena

De gevlekte hyena heeft een sterk aflopende rug met robuuste schouders, kortere achterpoten en een brede kop met brede kaken. Ze zijn erg sociaal en leven in groepsverband. De grootte van de clan is afhankelijk van het voedselaanbod. De vrouwtjes zijn groter, dominanter en agressiever dan de mannetjes en hebben de leiding.

Het lichaamsgewicht varieert per sexe maar ligt tussen de 40 en 90 kg.

Een van de meest onmiskenbare avond- en nacht geluiden van de Afrikaanse bush is roep van de gevlekte hyena. Op heel veel plaatsen op tijdens je safari zul je dineren, in slaap vallen of wakker worden met typische en prachtige geluid.

De hyena heeft eveneens een dubieuze eer met een plek in de Ugly 5, beter bekend als de ‘Lelijke 5’ .

Beste locaties voor hyena observatie

De meeste beschermde natuurgebieden bieden reële kansen op gevlekte hyena maar de onderstaande in het bijzonder.

  • Tanzania: Serengeti
  • Kenia: Masai Mara
  • Zambia: Liuwa Plains: King Lewanika Lodge

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.