Victoria Falls

De Victoria Falls zijn de op 1 na grootste watervallen ter wereld en vormen een van de meest spectaculaire en imposante landschappen van Afrika. Over een fenomenale breedte van 1.7 km stort de Zambezi rivier zich hier het 90 tot 108 meter diepe Batoka ravijn in. Maar er is meer. Veel meer.

Algemeen

Want deze regio biedt tevens uitstekende safari mogelijkheden, fantastische activiteiten en een aantal exceptionele accommodaties. De Victoria watervallen liggen op de grens van Zambia en Zimbabwe en beide zijdes bieden voldoende attracties om een verblijf van minimaal 2 tot 3 dagen te rechtvaardigen.

De beste safari mogelijkheden zijn voorhanden in het aangrenzende Zambezi NP in Zimbabwe. De noord oever (Zambia) biedt daarentegen een aantal bijzonder authentieke safari stijl rivier lodges.

In het kort
  • Victoria Watervallen - de op 1 na grootste waterval ter wereld
  • fenomenale natuur- en adrenaline en activiteiten
  • hoge wild concentraties in periode juli - oktober
  • uitstekende safari mogelijkheden

Beste reistijd Victoria watervallen

De beste reistijd voor een safari in Victoria watervallen is normaal gesproken aan het begin van het droge seizoen wanneer de hoeveelheid water fenomenaal is. Maar ook buiten deze periode zijn er uitstekende safari mogelijkheden. Persoonlijke interesses hebben invloed op welke periode het meest geschikt is voor jouw safari. Een precies advies blijft dus maatwerk.
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
 Mogelijke reistijd
 Goede reistijd
 Ideale reistijd

Historie

David Livingstone was de eerste Europeaan en ontdekkingsreiziger die vanaf een eiland op de rand van de waterval dit natuurschoon aanschouwde. Hij was totaal ontroerd door wat hij zag en schreef naar huis dat werkelijk niemand zich de schoonheid van dit natuurlijke schouwspel kan voorstellen.

Tijdens die dag op 17 november 1855 vernoemde hij de waterval naar de toenmalige vorstin van Engeland. En zelfs vandaag weten deze fantastische waterval nog altijd een zelfde diepe indruk te maken op reizigers vanuit de hele wereld.

De Victoria Waterval is in de lokale ‘Lozi’ taal beter bekend als ‘Mosi oa Tunya’ – ook wel ‘de rook die dondert’. Het is een plek omgeven met veel historie. Veel van de jonge geschiedenis en terug te vinden in een het statige Victoria Falls Hotel en een schitterende spoorbrug daterend uit 1905.

Zimbabwe or Zambia?

Al het toerisme rond de Victoria watervallen concentreert zich in twee stadjes. Aan de Zimbabwaanse zijde is dat het kleine en charmante Vic Falls en aan de Zambiaanse kant is dat het grotere en meer uitgespreide Livingstone.

Op de vraag welke zijde de waterval het best bezocht hangt het antwoord af van welke periode van het jaar je je bezoek plant. Van belang om te weten is dat de Zimbabwaanse zijde in ieder geval het hele jaar door formidabele hoeveelheden water biedt – ook aan het einde van het droge seizoen.

De Zambiaanse kant daarentegen kan aan het eind van de droge periode in november – december bijna volledig droog vallen. In deze periode is een bezoek aan de Zimbabwaanse kant dan ook noodzakelijk voor een volledige indruk van de waterval.

Overigens is de Zambiaanse zijde in de droge periode niet minder aantrekkelijk. De droogte biedt namelijk juist een fascinerend zicht op het enorme Batoka ravijn. En daarbij komt dat juist in deze periode de Zambiaanse zijde onweerstaanbare attracties biedt als de Devil’s Pool en een hike onder de watervallen.

Zeker ook tijdens de hoog water periode van maart tot juli is een bezoek aan beide zijdes van de watervallen een zinvol idee. Want zowel Zimbabwe als Zambia bieden beide imposante en unieke uitzichten over de Victoria Falls. Het is echt de moeite waard om de volledige 1.7 km breedte van dit natuurlijke wonder te observeren.

Richtlijnen reistijd Victoria watervallen

De periode van jouw bezoek aan de Victoria watervallen hangt normaal gesproken af van de beste reistijd voor de natuurgebieden van de rest van je safari. De uitdaging is dat de piek van het watervolume in de Victoria watervallen niet samen hangt met de beste safari periode voor de meeste natuurparken in Zimbabwe, Botswana en Zambia. Van belang om je te realiseren is dat de watervallen in principe een bestemming is die je het hele jaar kan bezoeken. Hieronder een korte gids voor de verschillende perioden.

januari t/m februari

Over deze twee maanden begint de waterval steeds meer in volume toe te nemen na een droge periode van september – december. Er is voldoende water en de waterval is zelf goed te zien zonder dat de nevel dit verhindert. Het is nog steeds verstandig om een poncho mee te nemen. Deze periode biedt goede kansen om een lunar rainbow – maan regenboog – waar te nemen tijdens een heldere nacht en met volle maan. Dit is ook een uitstekende tijd om de watervallen van beide landen te zien.

maart t/m mei

In deze periode is de waterval op zijn meest volumeneus. Indrukwekkende hoeveelheden water produceren een niet aflatende nevel die van mijlen ver te zien is. Daarbij komt dat tijdens een bezoek de nevel je als een niet aflatende regen absoluut doorweekt. Zicht is door de nevel beperkt en ondanks dit spektakel is het dus niet per se de beste tijd. Het is wel echt fantastisch om deze vanuit de lucht te zien. Er zijn zelfs volledig ronde regenbogen te zien.

juni t/m juli

Over deze twee maanden begint de waterval steeds meer in volume af te nemen na een hoogwater periode in maart – mei. Er is nog altijd voldoende water en de waterval is zelf goed te zien zonder dat de nevel dit echt verhindert. Het is nog steeds verstandig om een poncho mee te nemen. Deze periode biedt goede kansen om een lunar rainbow – maan regenboog – waar te nemen tijdens een heldere nacht en met volle maan. Dit is ook een uitstekende tijd om de watervallen van beide landen te zien.

september t/m december

Over deze periode verliezen de watervallen haar intense water volume. De Zambiaanse zijde kan vanaf eind oktober begin november nagenoeg droog zijn. Het is in deze periode essentieel om de watervallen zeker ook in Zimbabwe te bezoeken waar nog altijd een indrukwekkende hoeveelheid water valt. Normaal gesproken biedt de Zambiaanse kant in de maanden november en december unieke attracties als de Devil’s Pool en een wandeling het Batoka ravijn onder de watervallen.

Overige activiteiten

Rondom de Victoria Falls in zowel Zambia als Zimbabwe is er een divers aanbod van activiteiten. Een groot deel van die activiteiten bieden spectaculaire belevenissen zoals een helikoptervlucht boven de Victoria watervallen, een bezoek aan Devil’s Pool, white water rafting, micro lighting, bungeejumping, kano tochten over de Zambezi en meer.

Maar er zijn ook andere meer historische aanvullingen op een verblijf in deze regio. Bijvoorbeeld een bezoek aan het museum en de oude Victoria Falls Bridge uit 1905 of een diner in een van de schitterende oude koloniale stoom treinen.

Safari in combinatie met de Victoria watervallen

Beide zijdes van de Victoria watervallen zijn beschermd natuurgebied. In Zimbabwe is dit het Victoria Falls National Park (23 km2) en in Zambia is dit het het Mosi-oa-Tunya Nationaal Park (40 km2).

Daarnaast strekt het aangrenzende Zambezi national park in Zimbabwe zich uit langs de Zambezi rivier oever en het achterland.

De onmiddellijke omgeving van de waterval wordt gekenmerkt door relatief lage aantallen klein wild waaronder baviaan, bosbok, kudu en wrattenzwijn. Maar binnen een kleine afstand van slechts enkele km’s zijn er aanzienlijke concentraties groot wild te vinden aan beide zijdes van de rivier. Met name in de droge periode is heel veel groot wild waaronder olifant en buffel aangetrokken tot de waterrijke oevers en omgeving van de Zambezi.

Mosi-oa-Tunya NP

Stroomopwaarts aan de Zambiaanse kant van de Victoria watervallen strekt het Mosi oa Tunya NP zich uit voor meer dan 20 km. Met een omvang van maar 66km2 is dit een klein park naast een forse stad (Livingstone) maar biedt het nog altijd een redelijk goede combinatie tussen natuur, groot wild en de magie van de watervallen.

In deze strook van ruim 20 km rivier oever bevinden zich enkele prima safari kampen die een ideale uitvalsbasis vormen voor de natuur activiteiten gemixt met een bezoek aan de Victoria Falls. Met name de boot safari is hier erg sterk in dit gebied. Uitstekende concentraties van typisch aquatische soorten als nijlkrokodil en nijlpaard bieden reële kansen voor observatie. De tijgervis is na de krokodil het meest dominante roofdier van de rivier en een ochtend catch-n-release vissen op deze riviermonsters is een fantastische safari belevenis.

Game drives in deze sectie kunnen heel plezierig zijn en focussen zich op herbivoren als olifant, buffel, giraf en verschillende antiloop soorten. Mosi-oa-Tunya NP is tevens het thuis van een beperkt aantal witte neushoorn die zijn geherintroduceerd aan het begin deze eeuw. Deze dieren leven onder een regime van 24 uurs bewaking en kunnen worden geobserveerd afhankelijk van hun locatie.

Zambezi NP

De meest authentieke safari belevenis wordt echter geboden aan de andere zijde van de rivier. Hier ligt op reeds kleine afstand stroomopwaarts van de Victoria Falls het ruim 560km2 grote Zambezi National Park.

Grote kuddes olifant en buffel zijn veel voorkomend in het park net als andere herbivoren waaronder nijlpaard, wrattenzwijn, giraf en verschillende antiloop soorten als kudu en roan. Roofdieren als hyena en leeuw zijn vrij talrijk en wilde hond en luipaard worden met enige frequentie geobserveerd. Hier ben je binnen bereik van een bezoek aan magische watervallen maar ligt de nadruk op de natuur en wildernis van Afrika. Een werkelijk prachtige omgeving!

Deze combinatie tussen bos, savanne en de waterrijke omgeving van de Zambezi rivier maken van de hele regio een waar vogel paradijs met meer dan 400 vogelsoorten.

Bereikbaarheid

De Victoria watervallen zijn goed bereikbaar:

Zimbabwe – Vic Falls town

Een internationale en nationale luchthaven biedt goede connecties naar en van Zuid Afrika, Europa en de omringende nationale parken en ligt 15 min rijden buiten de stad. Ook wegverbindingen met Zambia (1 km) en Botswana (80km) zijn eenvoudig.

Zambia – Livingstone town

Ook Livingstone is voorzien van een internationale en nationale luchthaven op 10 minuten buiten de stad en biedt daarmee goede connecties naar Zuid Afrika, Europa en de omringende nationale parken. Ook weg verbindingen met Zimbabwe (1 km) en Botswana (80km) zijn eenvoudig.

Op de grens van Zimbabwe en Zambia

De Victoria watervallen bieden een van de meest indrukwekkende landschappen van Afrika en een ideale plek voor de start of eind van een safari.

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.