Kaapse buffel

Waarom de Kaapse buffel observeren?

De Kaapse of kaffer buffel is een van de meest robuuste leden van de Big 5. Bovendien zorgt hun ronduit temperamentvolle reputatie voor soms bijzonder fascinerende observaties.

De buffel is het enige lid van de Big 5 dat geen bedreigde IUCN status heeft. Als een van de meest succesvolle grazers van het continent zijn ze nog altijd wijdverspreid en komen ze in grote aantallen voor. De Kaapse buffel vormt dan ook een onmisbaar onderdeel van een safari naar Afrika.

Kwalitatieve observaties zijn met enige inspanning in de meeste natuurgebieden te realiseren. Daarbij is wel een professionele gids van essentieel belang. De intensiteit van de waarneming van de Kaapse buffel wordt namelijk voor een groot deel bepaald door de omvang van de groep, de plek en hoe actief de kudde is.

Kennis en ervaring van het gebied, de routepatronen van kuddes en seizoensinvloeden kunnen daarbij het verschil maken. De keuze voor het type activiteit – te voet, per boot of in de auto – heeft tevens grote invloed op de intensiteit van de waarneming.

Uiterlijke kenmerken Kaapse Buffel

Buffels hebben een massa tot max 700 kg en worden gekenmerkt door een krachtige en gespierde uitstraling. Ze hebben een bruinzwarte vacht, korte poten, een stevige nek en een grote kop met gekrulde hoorns. Het zijn sociale dieren en ze leven vaak in grote kuddes variërend van 50 tot wel 1.000 individuen. Hun dieet bestaat alleen uit gras en ze leven in moerassige gebieden, graslanden en overstromingsvlakten.

Grote kuddes van enkele honderden zijn zeer imposant om te zien en het voorbij trekken gaat vaak gepaard met heel wat opwaaiend stof. Fantastisch om te zien tijdens het vroege of late zonlicht. Nooit ver van de buffel vind je de ossenpikker vogel (of oxpecker ). De symbiotische relatie tussen deze twee dieren biedt een fantastische waarneming waarbij de vogel leeft van de teken en andere parasieten op de huid van de buffel.

Beste locaties voor de Kaapse buffel

Tanzania

Botswana

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.