Zanzibar eiland

De grootste eilanden groep voor de kust van Tanzania is de Zanzibar archipel. Deze strekt zich uit van het noordelijk gelegen Pemba eiland tot het zuidelijk gelegen Mafia eiland – met als meest populaire bestemming Zanzibar eiland.

Algemeen

Het slaperige en verlaten tropische paradijs van voor de jaren ’90 is inmiddels uitgegroeid tot het onbetwiste centrum van het Tanzaniaanse strand toerisme. Zanzibar eiland bedient inmiddels echt alle type markten.

De eerste indruk is dan ook voor de meeste bezoekers niet direct wat ze verwachten. Drukkende hitte, chaotisch verkeer en op sommige plaatsen behoorlijk vervuilt. Maar wees gerust. Want desalniettemin heeft Zanzibar nog altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht en is het mystiek, fascinerend en beeldschoon.

Important details
  • prima strand bestemming na een Tanzania safari
  • makkelijk te bereiken, ruime keuze aan accommodatie
  • beste stranden van de archipel
  • rijk aan Swahili cultuur, tradities en historie
  • divers activiteiten aanbod en perfect voor ontspanning

Beste reistijd Zanzibar

De beste reistijd voor een bezoek aan Zanzibar is normaal gesproken in de periode juni - maart. In deze periode zijn er zeker verschillen maar over het algemeen zijn de strand omstandigheden uitstekend. Persoonlijke interesses hebben invloed op welke periode het meest geschikt is voor jouw bezoek. Een precies advies blijft dus maatwerk.
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
NOV
DEC
 Varying time to travel
 Possible time to travel
 Ideal time to travel

Stranden van Zanzibar

Als een perfecte ansichtkaart is Zanzibar omringd door prachtige zandstranden, palmbomen en ander groen en is het enige dat de kust lijn onderbreekt grote stukken koraal rots. Zanzibar biedt een veelvoud aan keuzes voor de strand liefhebber.

Van eindeloze stranden voorzien van grote resorts of juist intieme boutique lodges tot aan privé eilanden in luxueuze Robinson Crusoe stijl  – Zanzibar heeft iets voor iedere smaak.

Getijde verschillen

Belangrijk punt om te vermelden is dat de gehele oost kust van het eiland significante getijde verschillen kent. Omdat met name het beschermende rif van de oostkust ondiep ligt trekt het water tijdens eb flink terug. Afhankelijk van de periode in de maand kan zwemmen een gedeelte van de dag onmogelijk zijn. Daar staat tegenover dat deze gebieden de kans bieden op werkelijk eindeloze strandwandelingen en dat de bescherming van het rif en het ondiepe water perfect condities levert voor sportieve activiteiten biedt zoals kite – en windsurfen.

Accommodatie en activiteiten

De keuze voor een bepaalde lodge op het eiland wordt vaak gedreven door in welk type hotel of lodge de bezoeker zich thuis voelt en de activiteiten die men wil ondernemen. Inspired by Safaris legt in Zanzibar eiland toe op een selectie van kleinschalige lodges waarbij rust en de persoonlijke service voorop staan – met de keuze om dingen te doen. Wat ons betreft bevinden de beste locaties zich aan de oost kust en noord west kust van het eiland.

De meeste activiteiten op Zanzibar spelen zich af rond het strand en water met zonsondergang trips in traditionele boten, snorkel trips, duiken, vissen en nog veel meer. Klik hier voor meer informatie over duiken en snorkelen in Zanzibar. Maar ook in het binnenland is er van alles te ontdekken, zoals de fascinerende hoofdstad van het eiland.

Stone Town

Het charismatische Stone Town is de hoofdstad van Zanzibar en vormt een van de belangrijke centra van de hedendaagse Swahili cultuur. Een ware smeltkroes van Arabische, Perzische, Europese en Indiaase invloeden, nergens langs de kust van Oost Afrika vind je Swahili historie op zo’n grote schaal en zo levendig als hier.

Stone Town prikkelt je zintuigen met een boeiende mix van tradities, geschiedenis, verval en toerisme maar is tegelijkertijd het toneel van hedendaags leven in Tanziaanse stijl.

Het oude stads centrum van Stone Town is een Unesco World Heritage Site en is heerlijk om  door heen te wandelen. Bekend van eeuwenoude met snijwerk versierde houten deuren die de meeste gebouwen in het oude centrum nog steeds bezitten. Imposant groot en vaak met koper of staal beslagen, deze deuren zijn een levendig onderdeel van de oude koraal stenen en lemen gebouwen van het centrum.

In een wir war van oude smalle straatjes en steegjes hangt de mystieke sfeer van vergane grandeur overal nog rond. De lucht is zwoel, zilt en zoet en gevuld door de geur van de zee en specerijen. Het Arabische fort, de slavenmarkt, het paleis van de sultan van Zanzibar – een dag en een nacht in Stone Town is heel waardevol om Tanzania als geheel beter te begrijpen.

We will rock you !

Veruit de bekendste inwoner van Stone Town werd geboren op 5 september 1946 als Faruk Bulsara. Later werd Faruk wereldberoemd als Freddy Mercury van Queen en je kunt zijn bescheiden geboortehuis zien in het oude centrum van Stone Town.

Jozani Chakwa Bay National Park

Naast de vermakelijk choas van Stone Town en kilometers zandstranden biedt het eiland ook een nationaal park. Op een hele andere schaal dan de uitgestrekte wildernissen van het binnenland van Tanzania weliswaar, maar het 50 km2 grote Jozani Chwaka Bay National Park is schitterend en ligt centraal op het eiland.

Een beschermd gebied sinds 1960, Jozani conserveert een prachtig mix van mahonie – en eucalyptus bos, mangroven, varens en andere planten. Hier vind je de endemische Zanzibar rode franje aap (ook wel de Kirk’s colobus) en andere dieren zoals sykes aap, bush babies, boom klipdassen, de antilope soort Ader’s duiker. Daarnaast zijn er meer dan 40 vlindersoorten en is het vogelleven er uitstekend.

Zanzibar a.k.a. Unguja

Met een oppervlakte van ruim 1.600 km2 en een inwoneraantal van 1.2 miljoen is Zanzibar het grootste eiland van Tanzania. Rijk aan geschiedenis en cultuur, het is ook het meest invloedrijke eiland van de archipel in alle opzichten. De ‘locals’ kennen Zanzibar beter als ‘Unguja’ en gebruiken de naam Zanzibar vooral om de hele eilandengroep aan te duiden.

Bereikbaarheid

Zanzibar is goed bereikbaar en zowel nationale als internationale vluchten landen op de luchthaven van Stone Town. Vanaf de luchthaven is de hoofdstad rond de 15 minuten rijden en zijn de meeste strand bestemming op het eiland binnen 1 uur en 15 minuten bereikbaar.

Zanzibar – bijzonder wildlife

  • Land dieren: Zanzibar rode franje aap, boomklipdas, sykes
  • Zee dieren: zeeschildpad, dolfijn, papegaaivis, clownsvis, murene

Zanzibar – bijzondere vogels

  • Vogelsoorten: black heron, great egret, eastern golden weaver, pin tailed whydah en verscheidene soorten finches

Tropisch eiland voor de kust van Tanzania

Zanzibar is een fascinerend tropisch eiland en biedt een mix van cultuur, historie, natuur en eindeloze stranden.

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.