Sterrenkijken op safari in Afrika

Waarom de sterrenhemel observeren?

De meeste safari kampen in Afrika zijn uitermate geschikt voor sterrenkijken op safari. Zonder enige lichtvervuiling bewonder je hier vrij gemakkelijk een groot aantal prominente hemellichamen. Daarnaast zorgt de gunstige ligging op het zuidelijk halfrond voor een flink aantal super interessante sterrenbeelden.

Afhankelijk van je locatie en het seizoen kun je dus tijdens het sterrenkijken op safari in Afrika heel veel zien. Een sky safari is ontspannen en heel interessant en voor velen dan ook een perfecte aanvulling op een lange dag.

Cyclus van de maan

De best periode voor sterrenkijken op safari in Afrika is de periode van 5 dagen voor – en 5 dagen na nieuwe maan. De hemel is dan pikzwart waardoor met het blote oog al snel zo’n 2.500 sterren waar te nemen zijn.

Afhankelijk van de periode in het jaar kunnen er tot 5 verschillende planeten worden waargenomen. Net als twee andere sterrenstelsels en het fysieke centrum van onze eigen melkweg. Als je jezelf echt wilt verbazen bij het sterrenkijken op safari in Afrika, neem dan je verrekijker mee. Hierdoor kan je tot wel 1.000 keer meer sterren waarnemen en zijn zelfs kleur verschillen te zien. Een echte aanrader!

De meeste safari kampen hebben enthousiaste natuurgidsen die tijdens het sterrenkijken meer uitleggen over de bekende zuidelijke sterrenbeelden en hemellichamen. Ze maken vaak gebruik van een laser pen om het identificeren van de sterrenhemel duidelijk en eenvoudig te maken. Sommige safari kampen hebben een telescoop waarmee een werkelijk waanzinnige kijk in de hemel kan worden genomen.

Prominente constellaties, planeten en sterrenstelsels

Vanuit het zuidelijk halfrond kun je afhankelijk van het seizoen een aantal van de onderstaande sterrenbeelden, planeten en sterrenstelsels waarnemen. Met het blote oog!

  • Zuiderkruis sterrenbeeld – een absolute must !
  • Orion sterrenbeeld – een must en vol van Griekse myhtologie!
  • Schorpioen sterrenbeeld – een must en vol van Griekse myhtologie!
  • Planeten als Jupiter, Venus, Mars, Saturnus en Mercurius
  • Andromeda sterrenstelsel – echt een spectaculair ander sterrenstelsel (verrekijker helpt enorm!)

Sterrenkijk tips

  • download de app ‘Sky Guide’ voor een echt uitstekend nachtelijk sterren kompas
  • lees Star Gazing voor Dummies van Steve Owens, ISBN nummer 9781118411575
  • schaf een laser pointer aan bij Coolblue

Beste locaties voor sterrenkijken op safari

Tanzania:

Botswana

Kenia

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.