Duiken en snorkelen Tanzania

Duiken en snorkelen Tanzania

De Indische oceaan voor de kust van Tanzania biedt een onvoorstelbare diversiteit aan zee leven. Kalme omstandigheden en goede toegang maken deze locaties bij uitstek geschikt voor zowel snorkelaars als duikers.

Afhankelijk van de periode en de keuze van je locatie biedt de Tanzaniaanse kust een aantal spectaculaire onderwater ervaringen. Zo is bijvoorbeeld de enorme walvishaai op bepaalde kustlocaties een veel geobserveerde gast tussen oktober tot maart.

Daarnaast bieden een flink aantal duik- en snorkel locaties een hoge diversiteit aan zeeleven. Met ruim 50 verschillende soorten koraal, 600 verschillende vissoorten, weekdieren, schaaldieren en 2 soorten zeeschildpad is de afwisseling enorm. Het spectaculaire Thanda Island biedt zelfs kans op de met uitsterven bedreigde zee koe.

Strand accommodaties in de portfolio van Inspired by Safaris bieden zelf professionele watersport centra of zijn er aan gelinkt. Ben je een ervaren duiker en overweeg je een aantal duiken na je safari? Binnen het team van Inspired by Safaris zijn er 2 enthousiaste PADI – AOW duikers die je graag op maat adviseren.

Beste periode

De beste tijd voor snorkelen en duiken in Tanzania is in de periode tussen oktober en maart. In deze maanden is de oceaan rustiger en warmer en is er ook een betere onderwater visibiliteit. Van juni tot september kunnen omstandigheden van dag tot dag sterk verschillen. Dit komt dan vooral door winderige perioden in de maanden juni tot en met augustus.

Zanzibar – Mnemba Island

Mnemba Island ligt op 1,5 km van de noord oost kust van Zanzibar. Mnemba’s riffen bieden de beste snorkel – en duik locaties van Zanzibar.

Het koraal rif is in uitstekende conditie en biedt verschillende duik en snorkel sites van wereldklasse. De uitgestrekte koraal tuinen, diverse drop offs, 600 verschillende vissoorten en 2 soorten zeeschildpad bieden een enorme afwisseling.

Door de populariteit kan de locatie behoorlijk druk zijn. Maar met een verblijf in de exceptionele Mnemba Island Lodge ontwijk je deze drukte eenvoudig. Hier kun je direct vanaf het strand genieten van de spectaculaire onderwaterwereld.

Nagenoeg alle strand accommodaties van Inspired by Safaris op Zanzibar organiseren dagtrips naar Mnemba eiland.

Zanzibar – overig

Zowel de oost als de noord west kust van Zanzibar eiland bieden talrijke koraalriffen maar zijn niet van dezelfde wereldklasse als Mnemba. Dat gezegd hebbende bieden deze riffen een prima, rustig en vaak goed bereikbaar alternatief. Zeker voor beginnende of jonge snorkelaars.

Pemba eiland

Pemba eiland ligt noordelijk van Zanzibar en biedt een enorme verscheidenheid aan duik en snorkel mogelijkheden. Voor zowel snorkelaars als beginnende – en ervaren duikers vinden hier talloze mogelijkheden.

Partner lodge Fundu Lagoon runt hier een professioneel watersportcentrum. Hierdoor kun je eenvoudig en betrouwbaar de buitengewoon diverse duik- en snorkel locaties ontdekken.

Veel van deze sites bevinden zich rond het nabij gelegen Misali eiland en behoren tot de absolute top van oost Afrika. Beschermd sinds 1998, Misali eiland biedt hoge koraalkwaliteit en koraaldiversiteit. Gemiddeld ligt de diversiteit van het onderwater leven hier tot 2 x hoger ligt dan in de andere delen van de Tanzaniaanse kust.

Hier tref je uitgestrekte koraaltuinen rondom het eiland, 42 soorten hard en zacht koraal, ruim 350 vis soorten. Prominente vissoorten zijn  dolfijn, adelaarsrog, tonijn en barracuda. Maar ook de zeeschildpad draagt hier bij aan de enorme onderwater diversiteit.

Mafia eiland

Mafia eiland ligt ongeveer 150 km ten zuid oosten van Dar es Salaam en is een uitstekende bestemming voor snorkelen en duiken. Aan de zuid oost zijde van het eiland ligt het Mafia Island Marine Park. De omvang van ruim 822 km2 beschermd gebied maakt dit een van de grotere beschermde zeegebieden van de Indische Oceaan.

Ook hier is de diversiteit van de onderwater wereld hier enorm. Uitgestrekte koraalriffen, zeegras velden en ook mangroven bieden onderdak aan meer dan 460 vissoorten. De diverse riffen herbergen 52 soorten harde en zachte koralen en liggen op gemiddelde dieptes tot 30 meter.

Een relatief ondiepe ligging (tot 30 meter) in combinatie met kalme omstandigheden maken dit een prima locatie voor beginnende en meer ervaren duikers.

Partner lodge Pole Pole Beach Bungalows is een goede locatie om deze onderwaterwereld in alle rust te verkennen.

Een andere grote reden om Mafia Island te bezoeken is om te snorkelen met een van ’s wereld grootste haaien – de walvishaai. Tussen oktober en maart zijn er reële kansen om deze goed aardige reuzen te vinden in de oceaan rond Mafia. Lees hier alles over een ontmoeting met deze zacht aardige reus.

Fanjove Private Island

Songo Songo is een eilanden groep die ligt op 20 minuten vliegen ten zuiden van Mafia eiland. Het kleine Fanjove eiland ligt aan de zuid oost kant van de Songo Songo groep en is gezegend met een 11 km lang rif.

Dit fantastische rif biedt een onderwaterlandschap van spitse pieken, steile wanden en tuinen vol met koraalsoorten. Diverse duik en snorkel locaties bieden direct toegang tot een kleurrijke onderwater wereld. Letterlijk duizenden diersoorten waaronder weekdieren, tropische vissen, schaaldieren, meer dan 50 koraalsoorten, dolfijnen en zee schildpadden komen hier voor.

Het wateroppervlak wordt regelmatig door grote groepen tuimelaar – en spinner dolfijnen bezocht. Partner lodge Fanjove Private Island biedt een spectaculaire en praktische locatie om deze onderwater diversiteit in detail te verkennen.

Thanda Private Island

Op 30 km westelijk van Mafia eiland ligt het beeldschone en zeer exclusieve Thanda Island. Dit schitterende privé eiland met de daarop gevestigde Thanda Private Island lodge ligt midden in het Shungimbili Marine Reserve. Deze spectaculaire strand lodge richt zich samen met Tanzania Marine Parks op onderzoek en conservatie van de omliggende koraalriffen.

Enkele kritiek bedreigde diersoorten die voorkomen in de wateren rondom Thanda Island zijn o.a. de zee koe (ook wel dugong), walvishaai (seizoensgebonden tussen oktober en maart), spinner en tuimelaar dolfijn en twee verschillende soorten zee schildpad.

Daarnaast bieden diverse duik en snorkel locaties uitstekende kansen om de diversiteit van het onderwater leven te verkennen.

Beste snorkel en duik locaties

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.