De zeeschildpad – 100 miljoen jaar evolutie

Waarom zeeschildpadden observeren?

De zeeschildpad is een schitterend reptiel dat al meer dan 100 miljoen jaar voorkomt in de warme en tropische oceanen van de aarde. Een ontmoeting met deze prehistorische zee bewoner is zowel onder water als op het land een zeer indrukwekkende belevenis.

Observaties onder water zijn met enig geluk mogelijk tijdens het snorkelen en/of tijdens het duiken. Op het land zijn er observatie mogelijkheden wanneer de vrouwtjes tijdens het broedseizoen aan land komen om hun eieren te leggen. Ook bestaat de kans om aanwezig te zijn bij het uitkomen van de eitjes op een nestplaats.

Soorten zeeschildpadden

De oceanen rond Afrika herbergen vijf soorten zeeschildpadden, namelijk: de groene zeeschildpad, de karetschildpad, de dikkopschildpad, de warana en de lederschildpad.

Daarvan komen zowel de groene schildpad (150 kg) als de karetschildpad (60 kg) voor aan de Tanzaniaanse kust waar ze op de stranden nestplaatsen maken. De andere 3 soorten passeren weliswaar de kust wateren maar uitsluitend op hun weg naar elders gelegen broedplaatsen.

De oceaan en stranden van Sao Tomé en Principe zijn voorname voed- en broedplaatsen voor zowel de lederschildpad, de groene schildpad en de karetschildpad. Principe eiland is een uitstekende plek om de zeeschildpadden te observeren. De hier voorkomende lederschildpadden zijn echt enorm en kunnen tot wel 400 kg wegen.

De status van de zeeschildpad

Helaas zijn zeeschildpadden bedreigde diersoorten en varieert hun IUCN status per soort van ’kwetsbaar’ tot letterlijk ‘met uitsterven bedreigd’. Daarvan is de mens de voornaamste veroorzaker.

Jacht op de zeeschildpad voor zijn vlees, vet, eieren en zijn schild hebben populaties sterk gereduceerd. Daarnaast vormen industriële visserij, ontwikkeling van strand gebieden en vervuiling van de oceaan andere actuele bedreigingen.

Tanzania

In Tanzania zet de organisatie Seasense zich in voor de bescherming van de zeeschildpadden en hun leefgebied. Gevonden nesten op met name kwetsbare stranden worden verplaatst en beschermd. Seasense monitort grote aantallen nesten op het eiland Mafia en aan de vaste land kust van Tanzania.

Voor het bijwonen van een nest dat uitkomt geldt in Tanzania dat je over het algemeen de beste kansen hebt in de maanden juni en juli – maar geluk blijft een grote factor.

Sao Tomé en Principe

Principe eiland is eveneens een uitstekende plek om zeeschildpadden te observeren. De beste periode om daar zeeschildpadden te observeren op het strand is tussen september en april. Praia Sundy is daar betrokken bij de conservatie en bescherming van de zeeschildpadden en tussen 2014 en 2018 werd een veelbelovende toename van 400% (van 352 nesten naar 1728) gemeten.

Schildpad op het strand

Beste locaties en accommodaties

Sao Tome & Principe:

Tanzania:

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.