Snorkelen met walvishaaien

Waarom snorkelen met walvishaaien?

Als het gaat om exceptionele ontmoetingen met dieren dan behoort snorkelen met de walvishaai tot de absolute top.

De warme wateren van de Indische oceaan van Tanzania biedt goede kansen op kwalitatieve observaties van deze sierlijke reus. Een spannende belevenis, snorkelen met deze imposante vis vormt vaak een van de hoogtepunten tijdens een verblijf in Tanzania.

Kenmerken van de walvis haai

De walvishaai is met een lengte van 8 tot 12 meter de grootste vissoort van onze planeet. Deze elegante, zachtaardige en plankton etende reus komt o.a. voor langs de kust van Kenia, Tanzania, Mozambique en noordelijk Zuid Afrika.

De walvishaai heeft een dieet dat bestaat uit plankton, kleine visjes en inktvisjes. De brede kop is uitgerust met een brede mond waarin 300 honderd rijen tanden van ongeveer 6 mm klein het water voor voedsel filteren. Een walvishaai heeft een gewicht van zo’n 11.000 kg en is van boven grijs. Elk individu heeft een uniek patroon van grote witte tot lichtgele stippen.

Pas rond het 30e levens jaar is de walvishaai geslachtsrijp.

In tegenstelling tot de algemene opvatting is de walvishaai geen familie van de walvis – wat een zoogdier is. Een betrouwbare schatting van de globale populatie walvishaaien ontbreekt. Maar de impact van grootschalige visserij, aanvaringen en late geslachtsrijpheid heeft tot gevolg dat deze vis een bedreigde status (IUCN) heeft.

Hoe verloopt een walvishaai snorkel trip?

Een walvishaai trip houdt in eerste instantie een korte boottocht in vanaf Kilondoni haven op Mafia eiland. Vanuit hier vaar je naar de voedselrijke wateren net voor de kust. Vervolgens wordt met behulp van een andere boot naar donkere, langzaam voortbewegende schaduwen onder het water oppervlak gespeurd.

Bij het waarnemen van een groep walvishaaien volgt een voorzichtige positionering van de boot en een sprong in de warme oceaan. Vanaf hier volg je al snorkelend en zwemmend deze beeldschone kolos(sen) die zich met een snelheid van zo’n 4- 5 km per uur voort bewegen.

Beste periode voor een ontmoeting

De periode november en maart is de beste periode. Frequente waarneming van individuen en scholen tot wel 15 walvishaaien zorgen goede kansen op deze schitterende vissoort tijdens deze maanden.

Beste locaties en accommodaties

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.