Het rauwe Nyerere National Park maakt sinds 2019 onderdeel uit van het Selous Game Reserve, zoals het gebied voorheen werd aangeduid. Met een totale oppervlakte van ruim 55.000 km2, waarvan Nyerere National Park 30.000 km2 beslaat, is dit het grootste beschermde wildgebied in Afrika.
Algemeen
Met ruim 2.100 planten soorten en exceptioneel hoge concentraties zoogdieren herbergt Nyerere National Park – mede door haar afmeting – nog altijd een van de grootste wildconcentraties van het continent.
Door de aanwezigheid van zowel de Rufiji rivier als een aantal grote meren, biedt deze wildernis bijzonder afwisselende safari mogelijkheden. Met game drives, wandel safari, fly camping, boot safari en sport vissen is Nyerere NP de meest afwisselende safari bestemming van Tanzania.
- Afrika's grootste natuurreservaat, goed voor 4 van de Big 5 (geen neushoorn)
- laatste grote bolwerk van de Afrikaanse wilde hond
- exceptionele vogeldiversiteit met ruim 440 soorten
- een van de meest diverse safari bestemmingen
Beste reistijd Nyerere National Park en Selous Game Reserve
Biodiversiteit
Het geografisch landschap van dit natuurgebied varieert tussen 80 mt in het noordoosten tot 1.300 mt in het zuidwesten. Het grootste deel wordt gekenmerkt door oude rivier valleien, moerassen, meren, heuvels, granieten kopjes en richels. Maar dominant bovenal zijn de permanente waterbronnen van de Luwegu, Ruaha en Rufiji rivieren.
Met populaties van ruim 120.000 buffels, 40.000 nijlpaarden, 15.000 olifanten en 4.000 leeuwen en heel veel andere herbivoren is de Selous een rauw safari paradijs. Concentraties nijlkrokodillen zijn in de noordelijk gelegen meren en Rufiji rivier het hoogste van Oost Afrika.
De 440 vogelsoorten en het open karakter van het landschap zorgt voor subliem vogel spotten. Ook vormen Selous GR en Nyerere NP samen de laatste grote thuisbasis voor de bedreigde Afrikaanse wilde hond met een geschatte populatie van 1.300.
Het belang van behoud en bescherming deze laatste grote wildernis is dus enorm.
Stroperij
Maar een tumultueus recent verleden is helaas verantwoordelijk voor een sterke afname in o.a. de olifanten populatie. Van 55.000 (2008) naar zo’n 15.000 (2013) zijn zeer schokkende cijfers die de aandacht van de wereld hebben gevestigd op wat voor 2019 Selous Game Reserve. Maar gelukkig is er weer hoop – het gebied is op haar weg terug met hernieuwde bescherming en aandacht.
Daarbij speelt ook de recente statuswisseling van ‘wildreservaat’ naar ‘nationaal park’ voor zo’n 60% van het landoppervlak, een positive rol. Met deze status is er meer structureel geld beschikbaar voor een effectief anti-stroperij beleid en trekt de status investeringen in duurzaam toerisme aan.
Wild spotten in deze enorme wildernis is zeker niet zo eenvoudig als in de noordelijk parken. Zowel het landschap, afstand en het recente stroperij verleden dragen bij aan een rauwe en avontuurlijke safari belevenis waarbij wild gezocht moet worden.
Daar staat tegenover dat er maar heel weinig gebieden in Afrika zijn die zo’n wildernis gevoel geven als Nyerere National Park. En met activiteiten als boot safari’s, game drives, wandel safari’s, fly camping en sportvissen is het een van de meest diverse safari bestemmingen van Afrika.
Rijke historie
De geschiedenis van Afrika’s oudste wildreservaat gaat ver terug. Een aanzienlijk gedeelte van het huidige reservaat kreeg zijn eerste beschermde status in 1896 onder de toenmalig Duitse gouverneur en is sindsdien meerdere malen uitgebreid. Julius Nyerere – Tanzania eerste president – breidde begin 70’er jaren de Selous uit tot de huidige grootte.
Het wildreservaat is vernoemd naar de Engelsman Fredrick Courtney Selous, een bekende jager en natuurbeschermer. Hij stierf in het park in 1917 tijdens de 1e wereld oorlog, niet ver van Beho Beho heuvels. Zijn graf is daar overigens nog steeds te bezoeken. Vervolgens kreeg in 2019 ruim 60% van het gebied van de Selous Game Reserve de status ‘nationaal park’ en werd vernoemd naar Julius Nyerere.
Bereikbaarheid
Nyerere NP zijn dagelijks goed bereikbaar per vliegtuig vanuit zowel Dar es Salaam en het verder westelijk gelegen nationaal park Ruaha.
Selous / Nyerere – bijzonder wildlife
- Roofdieren: leeuw, nijlkrokodil, wilde hond, luipaard, hyena
- Herbivoren: giraf, nijlpaard, impala, kudu
- Omnivoren: baviaan, civet
Selous / Nyerere – bijzondere vogels
- Vogelsoorten: African skimmers, spur winged lapwing, African fish eagle, African spoonbill, African wattled lapwing, northern carmine bee eater
- Vogeldiversiteit piekt in periode van november tot maart
Premium wildernis op 240 km van Dar es Salaam
Selous GR en Nyerere NP vormen een uitzonderlijke grote wildernis en bieden voortreffelijke safari mogelijkheden in Tanzania’s ongerepte zuiden.