Karmijn rode bijeneter

Waarom karmijn rode bijeneters observeren?

Sommige observaties van deze vogels zijn echt zo spectaculair dat het een van de hoogtepunten van een safari in Afrika vormt.

Een werkelijk fenomenale ervaring is wanneer tijdens een game drive een groep karmijnrode bijeneters met de auto begint mee te vliegen. De interesse van de vogels wordt namelijk gewekt door de talloze insecten die in het gras verstoord worden door de voortbeweging van de auto. Eerst een beperkt aantal en dan snel heel veel meer.

Met grote aantallen insecten die opspringen en wegvliegen neemt het aantal vogels toe. De komst van meer en meer vogels verandert de groep in een elegante rode kleuren storm die als een bal rond de auto waart. Links, rechts, boven en onder. Grote aantallen vogels – soms ruim enkele honderden – scheren langs, door en rond de open auto op zoek naar een prooi.

Vanuit de auto zie je in detail hoe spectaculair ze hun prooi in de lucht pakken – direct naast je, boven je en voor je. Zo lang de auto beweegt blijft het voortduren, tot soms wel 20 of 30 minuten lang.

Dit biedt zo’n waanzinnig observatie van de vogel en zo’n spectaculair dynamisch schouwspel dat personen die dit hebben waargenomen bijna in extase terug komen van hun drive. Ja ja – in extase van vogels – je leest het goed!

Ook het zien van de enorme nest kolonies van deze vogels aan rivier oevers is prachtig.

Uiterlijke kenmerken van de karmijn rode bijeneter

De karmijn rode bijeneter is een briljante Afrikaanse vogelsoort die je onvergetelijke momenten kan bezorgen. Je hebt ze in twee soorten – de noordelijke en zuidelijke karmijnrode bijeneter. Beide verschillen minimaal en hebben een karmijnrode borst en vleugels. De vogels zijn nagenoeg identiek in zang, gedrag en voortplanting en zijn max 27 cm lang inclusief een 12 cm lange staart.

Hun dieet bestaat voornamelijk uit bijen, sprinkhanen en andere insecten – spectaculair gevangen in de lucht. Zelfs als je niet in vogels geïnteresseerd bent zul je hier al verbaasd staan hoe mooi, elegant en acrobatisch ze zijn. En nog slim ook. Want om angels uit bijvoorbeeld bijen te halen wrijven ze hun vangst tegen een boom voor het eten.

Tijdens het broedseizoen leven de karmijnrode bijeneters in grote kolonies van honderden tot soms wel 1.500 vogels. Ze nesten graag in de oevers van rivieren of in gaten op de grond.

En nu komt het …

Waar observeer ik karmijn rode bijeneters?

Het goede nieuws is – karmijn  rode bijeneters zijn talrijk en relatief eenvoudig te spotten. In het broed seizoen is de vogel te zien in Zambia, Tanzania, Botswana en Zimbabwe.

Het zuiden van Tanzania biedt in de periode november tot en met februari wellicht de beste kans op een fantastische storm ervaring.

In Botswana, Zambia en Zimbabwe vindt het broeden plaats in de maanden september tot december en bieden de waterwegen uitstekende kansen op het observeren van het imposante nest.

Wildlife

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.