Rubondo Island National Park

Rubondo Island National Park is een uniek natuurgebied met een bijzondere geschiedenis. Als één van de minst bezochte nationale parken van Tanzania biedt het een hoge mate van exclusiviteit en een strandachtige safaribelevenis voor diegene op zoek naar een echt authentiek Tanzaniaans avontuur.

Algemeen

In 1965 bracht professor Bernhard Grzimek van de Frankfurt Zoological Society 16 chimpansees succesvol naar het Rubondo eiland. Grzimek was namelijk op zoek naar een toevluchtsoord voor deze ontheemde dieren uit circussen en dierentuinen in Europa. Ook andere ontheemde zoogdieren waaronder olifant, giraf en de suni antiloop werden aan de reeds inheemse diersoorten toegevoegd.

Ruim 50 jaar later biedt Rubondo bijzondere safari mogelijkheden. Rubondo is zeker geen ‘Big 5‘ bestemming maar biedt schitterende avontuur en exclusiviteit. Met o.a. fly camps, wandelsafari, boot safari en game drives is er dan ook veel ruimte voor afwisseling Rubundo.

In het kort
  • exclusief en ongerept eiland met maar 1 safari kamp
  • talrijk wild met o.a. olifant, giraf, otter, nijlpaard, chimpansee
  • chimpansee rehabilitatie project
  • Afrika's grootste beschermde eiland park
  • exceptioneel alternatief voor de Indische Oceaan kust.

Beste reistijd Rubondo NP

De beste reistijd voor een safari in Rubondo NP is normaal gesproken tijdens de droge periode. Ook buiten deze periode zijn er uitstekende safari mogelijkheden. Persoonlijke interesses hebben invloed op welke periode het meest geschikt is voor jouw safari. Een precies advies blijft dus maatwerk.
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
 Mogelijke reistijd
 Goede reistijd
 Ideale reistijd

Biodiversiteit

Rubondo Island National Park heeft een oppervlakte van ruim 450 km2. Het bestaat uit 30 km lange Rubondo eiland (237 km2) en 11 omringende kleinere eilanden, kust en water. De Masa heuvels – 1.486 mt – in het zuiden van Rubondo eiland rijzen ruim 350 meter boven het water van het Victoriameer (1.134 mt) uit. Het park beschermd een belangrijke diversiteit aan vegetatiezones en dierenleven.

Het dominante Rubondo eiland bestaat voor ongeveer 80% uit primair equatoriaal woud, onderbroken door open grasvlakten. Andere significante vegetatiezones zijn papyrus moeras en beperkt acacia bos. Wild concentraties op Rubondo zijn talrijk met o.a. chimpansee, sitatunga, nijlpaard, nijlkrokodil, genet, otter, giraf en olifant. Het eiland biedt daarnaast onderdak aan zo’n 300 vogelsoorten.

Rubondo’s toekomst is veel belovend. Nu de totale chimpansee populatie op 40 individuen wordt geschat, heeft de overheid in 2015 een chimpansee habituatie project gestart. Het handjevol natuurliefhebbers dat Rubondo bezoekt, kunnen als onderdeel van hun verblijf een actieve fysieke bijdrage leveren aan dit project.

Rubondo is een perfect vergeten hoekje aan het eind van de wereld. Vooral na een intense safari brengt Rubondo alle rust en exclusiviteit met een combinatie van water en land activiteiten. Een bijna strand achtige setting maken dit een bijzonder alternatief voor de Indische Oceaan kust.

Bereikbaarheid

Rubondo is bereikbaar per vliegtuig vanuit verschillende locaties in Tanzania inclusief  de Serengeti, Arusha, Zanzibar en Dar es Salaam. Ook na een bezoek aan de gorilla’s van Rwanda kan er vanuit Kigali ook naar Rubondo worden gevlogen.

Rubondo – bijzonder wildlife

  • Roofdieren: nijlkrokodil, Afrikaanse rock python
  • Omnivoren: chimpansee
  • Herbivoren: olifant, giraf, sitatunga, nijlpaard, otter

Rubondo – bijzondere vogels

  • Vogelsoorten: African grey parrot, African fish eagle, giant king fisher, African darter, pied kingfisher

Eiland paradijs in het Victoria meer

Met een fascinerende historie als toevluchtsoord voor ontheemde dieren is Rubondo inmiddels uitgegroeid tot een spectaculaire en originele safari bestemming.

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.