Okavango Delta

De Okavango Delta in Botswana is zonder twijfel één van de meest bekende en meest wildrijke gebieden van Afrika. Het is dé plek voor de meest exclusieve privé concessies van het continent en is de bakermat van Afrika’s meest toonaangevende safari kampen. 

Algemeen

De Okavango Delta biedt dan ook niets minder dan een fenomenale safari belevenis. Deze spectaculaire binnenlandse rivierdelta is de grootste in zijn soort en vormt een 15.000 km2 grote wildernis van lagunes, moerassen, kanalen, eilanden en rivieren.

Uitzonderlijke hoge wild concentraties en een selectie van fantastische safari activiteiten maken de Okavango Delta tot een van de meest opwindende natuurgebieden op aarde.

In het kort
  • uitzonderlijk hoge en diverse groot wild concentraties
  • thuis van Afrika's meest fenomenale privé concessies
  • exceptionele safari activiteiten op land en water
  • bakermat van Afrika's luxueuze safari kampen

Beste reistijd Okavango Delta

De beste reistijd voor een safari in de Okavango Delta is normaal gesproken tijdens het droge seizoen wanneer de delta de meest diverse safari belevenis biedt. Ook buiten deze periode zijn er uitstekende safari mogelijkheden. Persoonlijke interesses hebben invloed op welke periode het meest geschikt is voor jouw safari. Een precies advies blijft dus maatwerk.
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
 Mogelijke reistijd
 Goede reistijd
 Ideale reistijd

Bio diversiteit

Deze mix tussen water en droog land biedt een exceptioneel habitat aan één van de grootste en meest verscheidene groot wild concentraties op aarde. Veel voorkomende herbivoren zijn olifant, zebra, buffel, wildebeest, tsessebe, giraf en impala maar ook speciaal aangepaste en (semi) aquatische diersoorten als sitatunga, rode lechwe (litschiewaterbok) en nijlpaard zijn talrijk.

De exceptionele omvang van de herbivoren populatie zorgt voor een uitzonderlijke verscheidenheid aan roofdieren waarvan de leeuw het meest dominant is. Daarnaast biedt de Delta een van de allerbeste gebieden om luipaard, cheeta, wilde hond, jakhals en hyena te observeren.

De combinatie tussen water en land biedt een exceptioneel hoge diversiteit aan vogels met een totaal van 530 vogelsoorten. Pel’s fishing owl en African skimmer zijn enkele bijzondere soorten die met enig geluk zijn waar te nemen in de Delta.

Seizoenen in de Delta

juli t/m oktober

Met het water niveau op zijn hoogste punt in de Delta is dit de beste periode voor de water activiteiten. Dit is eveneens de periode waarin de grootste wildconcentraties zich ophouden in de Delta regio, op zoek naar gras en water.

Let wel, safari kampen in zeer waterrijke delen van de Delta bieden over het algemeen minder kans op groot wild concentraties omdat de meerderheid van wild zich in voornamelijk gras- en bosrijke gebieden ophoudt.

Eind oktober breken de eerste regens door.

november t/m december

Vervolgens beginnen in november aanzienlijke hoeveelheden wild zich te verplaatsen naar de gebieden oostelijk van de Delta – op zoek naar nieuw gras. Afhankelijk van de intensiteit en regelmaat van de regens kan dit tijdstip verschillen maar normaal gesproken is dit begin november het geval.

Maar zelfs met de afwezigheid van het migrerende wild is het groot wild dat in de Delta achterblijft nog altijd indrukwekkend. De Okavango kan in deze periode nog altijd een kwalitatieve safari bieden vergelijkbaar met andere goede safari bestemming in andere delen van Afrika.

Regen in deze periode is typisch in de vorm van late namiddag buien.

januari t/m maart

De meeste regen valt in de eerste 3 maand van het jaar maar normaal gesproken in de vorm van krachtige namiddag onweersbuien. Gezien het feit dat Okavango onderdeel uitmaakt van een woestijn blijft de regenval beperkt en dagelijkse zonuren hoog. Een safari in deze periode kan ongelofelijk goed zijn wanneer wel overwogen keuzes worden gemaakt voor welk gebied binnen de Delta.

Daarnaast zijn veel safari kampen de helft van hun normale tarieven en is de groene omgeving, de aanwezigheid van veel zomergasten (trekvogels) en de geboorte van jonge dieren een uitstekende basis voor een succesvolle safari.

april t/m juni 

Deze maanden zien de eerste grote groepen migrerende dieren terugkeren in de Delta maar met nog lage waterstanden. Juni is een goed bewaard geheim in de Delta met veel wild en kanalen, vlakten en rivieren die aanzwellen en de eerste grote groepen migrerend wild terug in de Delta.

Bereikbaarheid

De Okavango Delta is dagelijks per vliegtuig verbonden vanuit Maun en Kasane en omringende wild gebieden als Linyanti en Chobe.

Okavango Delta – bijzonder wildlife

  • Roofdieren: leeuw, luipaard, cheeta, hyena, wilde hond
  • Herbivoren: olifant, buffel, rode lechwe, sitatunga waterbok, rietbok

Okavango Delta bijzondere vogels

  • Vogelsoorten: Pel’s visuil, slaty egret, African jacana, pink backed pelican, African skimmer

In het hart van de Kalahari woestijn

De Okavango Delta is een van Afrika’s meest spectaculaire natuurgebieden en biedt een uitzonderlijke safari belevenis aan liefhebbers en avonturiers.

 

 

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.