De 'Big 5'

Waaraan refereert de Big 5?

De Big 5 – ook wel bekend als de Grote 5 –  is een term afkomstig uit het begin van de vorige eeuw ten tijde van de trofee jagers. De term refereert aan de 5 gevaarlijkste dieren om te voet op te jagen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dus niet de grootte van het dier bepalend, maar vooral de hoeveelheid risico en moeilijkheidsgraad tijdens de jacht.

Inmiddels is de term ook volledig door de toeristische safari sector geadopteerd. De dieren die samen deel uitmaken van de Big 5 zijn de leeuw, de neushoorn, de olifant, de buffel en de luipaard.

Een ontmoeting met een van de Big 5 is een fascinerend avontuur. Hun prachtige onstuimigheid en buitengewone kracht maken het de meest gezochte dieren op een safari in Afrika. De Big 5 vormen vaak een essentieel onderdeel van een geslaagde safari en zijn echt fantastisch om te observeren in het wild.

De status van de Big 5

Met name de neushoorn en de olifant hebben te maken met zware stroperij. Als gevolg daarvan heeft de witte neushoorn vandaag de dag de status ‘bedreigd’, de zwarte neushoorn de status ‘extreem bedreigd’ en de olifant de status ‘kwetsbaar’ gekregen op de IUCN rode lijst van bedreigde diersoorten.
Schokkende publiciteit rond de meest recente stroperij crisis in delen van Afrika heeft voor een flink aantal nieuwe maatregelen gezorgd. Ondersteund door zowel westerse landen als ook Afrikaanse landen en China. Er is dus hoop.

Safari toerisme levert een directe en essentiële bijdrage aan de conservatie van Afrika’s bedreigde diersoorten. Voorbeelden van de directe resultaten van duurzaam safari toerisme zijn o.a. intensieve conservatie inspanningen, beter beschermde natuurgebieden en in een flink aantal gevallen zelfs de rehabilitatie van voormalige natuurgebieden.

De meeste safari’s bieden reële kansen op het zien van olifant, buffel, leeuw en luipaard. De neushoorn is een stuk zeldzamer en slechts een beperkt aantal locaties bieden de kans op een ontmoeting. Daarentegen bieden conservatie programma’s binnen natuurgebieden een goed alternatief voor kwalitatieve observaties van de neushoorn.

De beste locaties voor de Big 5

De leeuw (Panthera Leo)

Het meest iconisch van de grote katachtigen en zonder twijfel het apex roofdier van Afrika. Na de Aziatische tijger is het de grootste katachtige ter wereld. Een oog in oog ontmoeting met een leeuw in een open safari wagen is buitengewoon indrukwekkend.

De buffel (syncerus caffer caffer)

Ook wel bekend als de Kaapse of kafferbuffel, dit is een van de meest robuuste leden van de Big 5. Met een reputatie als ronduit temperamentvol en agressief kan een observatie van dit familie van het rund een erg fascinerende belevenis zijn.

De luipaard (Panthera pardus)

De luipaard is een roofdier uit de familie der katachtigen dat veel in Afrika, maar ook Azië voorkomt. Ze zijn sterk, robuust en vooral ongelofelijk mooi. Met een populatie van 700.000 dieren is het de minst bedreigde van de grote katachtigen maar door een afnemende populatie is ook de luipaard gekwalificeerd met de IUCN status ‘kwetsbaar’.

De olifant (Loxodanta Africana)

Het waarnemen van Afrikaanse olifanten is voor een geslaagde safari naar Afrika een essentieel onderdeel. Het is spannend, opwindend en ontzettend belonend om tijd door te brengen met deze elegante, sociale maar ook onstuimige reuzen.

De neushoorn (Rhinoceros)

Van alle grote land dieren in Afrika heeft de neushoorn ongetwijfeld het meest pre historische uiterlijk. Deze reusachtige herbivoor is ronduit indrukwekkend en is na de olifant het grootste landdier van het continent. Een observatie van dit dier in het wild is een pakkende en meeslepende belevenis.

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.