Northern Serengeti, Tanzania
Soit Le Montonvi, east Serengeti
North Serengeti
great migration Tanzania
Kimondo mobile Camp in Serengeti
Elephants of Grumeti reserve
grote wildebeest migratie
Een van de laatste wilde neushoorns van oost Afrika
Bologonja heuvels in noord Serengeti
Giraf in de oostelijk grasvlakten van Tanzania's nr# 1 wildernis
Natuuractiviteit in Kimondo mobiel safari kamp
luipaard in Kogatende gebied, noord tanzania
Grumeti privé reservaat, westelijk Serengeti ecosysteem

Serengeti Nationaal Park

Het Serengeti National Park is zonder twijfel het meest beroemde natuurgebied van Afrika. En met recht. Want het heeft de hoogste wildconcentraties van het continent en biedt daarmee één van de allerbeste safari belevenissen. Het is tevens het oudste (1951), beschermde natuurgebied van Tanzania

Algemeen

De Serengeti ligt in het noorden van Tanzania en is vooral bekend van de grote migratie – Afrika’s grootste zoogdieren karavaan.

Maar zelfs los van dit fenomenale natuur spektakel biedt de Serengeti bijzonder hoge en zeer diverse wild concentraties. Indrukwekkende aantallen herbivoren waaronder olifant, giraf, buffel, wildebeest, topi, hartebeest, impala, thomson gazelle en zebra zorgen voor een van de hoogste roofdieren concentraties van Afrika. Daarnaast biedt het open karakter van het natuurgebied onverstoorde groot wild observatie.

In het kort
 • bekend van de grote migratie van ruim 1,5 miljoen wildebeest en zebra
 • uitstekend voor roofdieren als leeuw, luipaard, hyena en cheeta
 • naast de 'Big 5' nog 70 zoogdiersoorten en ruim 500 vogelsoorten
 • fenomenale landschappen met open vlaktes en heuvels

Beste reistijd Serengeti NP

De beste reistijd voor een safari in Serengeti NP hangt sterk af van persoonlijke interesses. Onderwerpen als 'Big 5' observatie, het kalf seizoen van de grote migratie, de beste weersomstandigheden of specifieke roofdieren actie hebben allemaal invloed op welke periode en locatie het meest geschikt is voor jouw safari. Een precies advies blijft dus maatwerk
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
 Mogelijke reistijd
 Goede reistijd
 Ideale reistijd

De grote migratie

De Serengeti is vooral bekend van het meest dramatische wild schouwspel op aarde – de grote migratie. Deze trek van ruim 1.5 miljoen dieren is een onophoudelijke zoektocht naar nieuw gras en water en wordt gedreven door natuurlijk ritmes als neerslag en droogte.

Hoofdrolspelers van de Serengeti migratie zijn ruim 1,1 miljoen wildebeest (gnoe), 400.000 zebra en 150.000 Grant’s- en Thomson gazelle. Deze enorme zoogdieren karavaan wordt op de voet gevolgd door de hoogste concentratie roofdieren in Afrika. Deze cyclus van leven en dood speelt zich over een afstand van ongeveer 800 km en vormt het toneel voor een van de meest spectaculaire safari belevenissen van Afrika.

Maar de Serengeti is veel meer dan grote migratie. Heel veel meer zelfs.

Biodiversiteit

Kenmerkend voor het Serengeti ecosysteem is de vruchtbare top laag die afkomstig is van het as uit de vulkanen van de omliggende Rift vallei. Het is deze toplaag die een essentiële rol speelt in de levenscyclus van de voedzame jonge gras soorten.

Het totale beschermde ecosysteem heeft een omvang van ruim 30.000 km2 waarvan 14.750 km2 is benoemd tot nationaal park.

De Serengeti varieert in hoogte tussen de 900 en 2.000 meter. Dominante vegetatiezones in de Serengeti zijn grasland, savanne, rivier bos en zowel acacia – als terminalia bos. Deze grote verscheidenheid aan habitats biedt onderdak en voedsel aan onvoorstelbare hoeveelheden groot wild.

De meest bekende daarvan zijn herbivoren als olifant, buffel, wildebeest, zebra en giraf. Maar ook zeldzame wildsoorten als de zwarte neushoorn komt hier voor.

Deze exceptioneel grote herbivoren populatie biedt voedsel voor de grootste roofdieren concentratie van Afrika. De leeuw is daarvan zonder twijfel het meest dominante roofdier. Maar de Serengeti biedt daarnaast ook uitzonderlijke observatiekansen voor luipaard, cheeta en hyena.

Nijlkrokodil en nijlpaard zijn talrijk in de waterrijke delen van het reservaat.

Met ruim 500 verschillende vogel soorten staat de Serengeti voor fenomenale vogeldiversiteit. Het veelal open landschap maakt het spotten van vogels relatief eenvoudig.

Locatie en toegang

De Serengeti is uitstekend bereikbaar vanuit Arusha en andere nationale parken. Er is een ruim netwerk van airstrips in en rond het park. Normaal gesproken bedraagt de reistijd van de airstrip naar een safari kamp niet meer dan 1 uur.

Serengeti – bijzonder wildlife

 • Roofdieren: leeuw, luipaard, cheeta, hyena, nijlkrokodil
 • Herbivoren: olifant, kaapse buffel, wildebeest, zebra, giraf

Serengeti – bijzondere vogels

 • Fisher’s dwergpapegaai (fisher’s love bird)
 • Koritrap (kori bustard)
 • Secretaris vogel (secretary bird)
 • Groenstaart glansspreeuw (greater blue eared starling)
 • Kraanvogel (crowned crane)

Gelegen in het noorden van Tanzania

Serengeti NP is zonder twijfel één van de beste safari bestemmingen in Afrika.

 

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.