De grote wildebeest migratie

Wat is de grote wildebeest migratie?

De grote wildebeest migratie in Tanzania en Kenia is een absolute must voor de natuur- en safari liefhebber. Deze eeuwenoude migratie van ruim 1.5 miljoen zoogdieren vindt plaats in het Serengeti NP van Tanzania en in het Masai Mara National Reserve in Kenia.

De grote wildebeest migratie is een weergaloos natuurlijk spektakel en wordt gedreven door schaarste van voedsel en water. Weersomstandigheden bepalen elke keer weer opnieuw de beschikbaarheid van water en gras waarvan letterlijk vele honderdduizenden herbivoren leven.

De extreme dramatiek van scenes als het doorkruisen van de grote noordelijke en westelijke rivieren als de Mara en de Grumeti is eindeloos. Daarnaast is ook het kalven op de zuidelijke vlakten van de Serengeti een waar spektakelstuk van de natuur. In een korte periode van 6 weken worden enkele honderdduizenden kalveren geboren. Tot wel een onvoorstelbare hoeveelheid van 8.000 per dag.

Locatie van de grote wildebeest migratie

Veel reizigers vragen ons om de locatie van de grote wildebeest migratie op een bepaald moment in het seizoen. Maar de grote wildebeest migratie is niet een continue voorwaartse beweging van één enorme kudde. Het zijn verschillende kuddes die los van elkaar bewegen en soms ook met elkaar.

Deze kuddes gaan noordwaarts, dan weer zuidwaarts, vervolgens splitsen ze zich en veranderen ze van richting om vervolgens weer bij elkaar te komen. Garanties over de locaties van de grote massa’s wildebeest en zebra bestaan dus simpelweg niet. Zeker ook omdat lokale omstandigheden van jaar tot jaar kunnen verschillen.

Historisch patroon van de migratie

Desalniettemin is er een historisch patroon in de route van de herbivoren kuddes. Plan een bezoek aan de grote wildebeest migratie safari dan ook zorgvuldig. Vraag jezelf af welke reistijd het beste bij jouw interesses aansluit. Een goede planning vergroot je kansen namelijk aanzienlijk om op de juiste plek op het juiste moment te zijn.

Het volgende overzicht van het historisch patroon van de grote wildebeest migratie biedt enige houvast.

december t/m april – zuidelijke grasvlakten Serengeti

Gedurende deze periode bevindt de grote wildebeest migratie zich in een enorm gebied dat zich uitstrekt over de zuidelijke Serengeti vlakten en ver daarbuiten. Ook grote delen van de Ngorongoro Conservation Area en de zuidelijke Loliondo regio behoren hiertoe. De kern van de grote wildebeest migratie ligt in deze maanden normaal gesproken rond Ndutu, Lake Masek en Naabi en in gedeelten van de Ngorongoro Conservation Area.

Bovendien is dit de periode waarin binnen ongeveer 6 weken in januari t/m maart enkele honderdduizenden kalveren worden geboren. De roofdieren actie tijdens deze periode is fenomenaal.

mei – centraal Serengeti

Na langere droge periodes en schaarste van voedsel en water beweegt de grote wildebeest migratie zich in de richting van het westen en noorden van de Serengeti. Richtingen kunnen hierbij voor verschillende groepen anders zijn. In een droog jaar bewegen de groepen eerder in de richting van het noorden en westen en in een nat jaar zullen ze langer in het zuiden verblijven.

juni – west Serengeti

In juni bevindt het overgrote deel van de migratie zich in het westen van de Serengeti. Hier vinden de eerste doorkruisingen van de Grumeti rivier plaats. Weersomstandigheden bepalen het verloop van de trek. In enkele gevallen wordt soms wel tot 150 km per dag afgelegd. Heen en weer, terug naar het centrale Seronera of toch door naar het noorden.

Normaal gesproken biedt deze periode goede kansen rond de Grumeti rivier, de Mbalageti rivier, Nyumuma en Simiti hills.

juli t/m oktober – noord Serengeti en Masai Mara

Rond juli begint de migratie verder naar het noorden te trekken. Bovendien is dit tevens de start van het paringsseizoen. Deze periode van begin juli tot eind oktober is het noordelijk deel van de Serenget het toneel van de welbekende Mara rivier doorkruisingen. Deze komen met regelmaat voor maar vragen veel geduld, zijn of klein of simpelweg gigantisch en altijd een buitengewoon intense belevenis. Het geluk om een rivier doorkruising bij te wonen hangt af van heel veel omstandigheden.

Gedurende juli en augustus bereikt de migratie ook delen van de Masai Mara in Kenia. Goede locaties in deze periode zijn Lamai wedge, Wogatende regio, Bolagonja hills en de Nyamalumba hills.

Waterplaats met wilde beesten

november – centraal Serengeti via het oosten

De korte regens beginnen normaal gesproken in de loop van november. Dit maakt de grassen aantrekkelijk in het zuidelijk deel van de Serengeti. De wildebeesten starten hun trek vanuit het noorden richting het centrale deel van de Serengeti. Tijdens deze verplaatsing zijn ze normaal gesproken sterk verspreid en verblijven ze vaak in kleinere kuddes.

Goede locaties in deze periode zijn Lobo, Loliondo en de Seronera Vallei.

Enkele feiten over de grote wildebeest migratie

  • ongeveer 1.2 miljoen wildebeesten, 300.000 zebra’s en andere antilopes, zijn onderdeel van dit natuurlijk fenomeen
  • tussen januari en maart worden er ongeveer 500.000 wildebeesten geboren. Soms wel tot 8000 per dag – 300 per uur !
  • het is de grootste kudde beweging van hoefdieren op de planeet, soms tot wel 1000 dieren per km2 worden
  • wildebeest en zebra trekken samen op omdat er geen voedsel concurrentie tussen beide is. Beide diersoorten eten een ander deel van het gras.
  • zebra’s hebben betere ogen en gehoor en waarschuwen wildebeesten voor dreigend gevaar. Daarentegen zorgt de enorme hoeveelheid wildebeesten voor bescherming voor de zebra’s.
  • regen tot op wel 50 km afstand kan de migratie aansporen om weer verder te gaan.

Massa toerisme

Een bezoek aan de grote wildebeest migratie is een magnifieke belevenis is. Alleen in een flink aantal gevallen wordt een bezoek gevolgd door een teleurstellend gevoel van massa toerisme. Zo uniek als de grote migratie is, zo tegenvallend is de ervaring om met wel 100 auto’s dezelfde rivier doorkruising te observeren. Of om dieren opgejaagd te zien door onervaren natuurgidsen.

Zeker, sla een bezoek aan de grote wildebeest migratie niet over. Maar zorg dat je goed bent voorgelicht over wat je mag verwachten en reis met verantwoorde partners die dit spektakel met respect benaderen. Bij een bezoek aan de grote wildebeest migratie draait alles om locatie, kennis, geduld en ervaring.

Een handvol locaties in de Serengeti en Masai Mara bieden dit. Onderstaande links brengen je gelijk naar deze permanente – en mobiele safari kampen.

Waterplaats met wilde beesten

Beste locaties voor de grote wildebeest  migratie

Tanzania, Serengeti:

Kenia, Masai Mara:

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.