Matusadona National Park

Matusadona NP biedt safari liefhebbers en avonturiers een exceptionele safari belevenis aan de oevers van Lake Kariba. Dit ongerepte natuurgebied combineert aanzienlijke groot wild concentraties met uitstekende safari activiteiten en uitzonderlijke landschappen.

Algemeen

Typische vloed bossen en gras vlakten vormen de oevers van dit indrukwekkende meer en zijn tevens de meest wild rijke delen van het park. De boot safari’s en ook het sportvissen behoren tot de beste van Zimbabwe en bieden een welkome afwisseling op o.a. wandel safari en game drives.

Matusadona biedt zeker niet dezelfde wild concentraties of diversiteit als Hwange of Mana Pools. Daarentegen weet Matusadona te boeien met een originele wildernis ervaring aan de oevers van het grootste stuwmeer ter wereld.

In het kort
  • originele safari belevenis - weg van gebaande paden
  • uitstekend voor leeuw, nijlpaard en olifant
  • Zimbabwe's beste bootsafari bestemming
  • onweerstaanbare locatie, aan oevers van Lake Kariba
  • excellente voor vogels, ruim 400 + soorten

Beste reistijd Matusadona

De beste reistijd voor een safari in Matusadona is normaal gesproken tijdens de piek van het droge seizoen. Maar ook buiten deze periode zijn er goede safari mogelijkheden. Persoonlijke interesses kunnen invloed hebben op welke periode het meest geschikt is voor jouw safari. Een precies advies blijft dus maatwerk.
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
 Mogelijke reistijd
 Goede reistijd
 Ideale reistijd

Biodiversiteit

Lake Kariba is het meest dominante geografische kenmerk van Matusadona nationaal park en vormt de hele noord west zijde van het natuurgebied. Het centrale en zuidelijk deel van het park wordt gekenmerkt door vooral bergachtig landschap, onderbroken door eindeloze vlakten.

De drie dominante vegetatie zones bestaan uit grasland en vloed bos aan de meer oevers, gevolgd door combretum-, mopane- en brachystegia bos naarmate de afstand van het meer toeneemt.

Wild concentraties zijn op zijn hoogst in de nabijheid van de oever van Lake Kariba. Met name in de periode juni tot november biedt Matusadona uitstekende safari mogelijkheden als game drives en wandels safari in aanvulling op water activiteiten als boot safari en vissen.

Herbivoren typisch voor Matusadona zijn grote kuddes olifant en buffel maar ook waterbok, impala, zebra en nijlpaard. Roofdieren als leeuw, hyena en nijlkrokodil zijn het meest dominant. Matusadona vormt daarnaast een Intensieve Beschermings Zone (IPZ) en voorziet in de bescherming van een klein aantal neushoorns.

De vogeldiversiteit is groot en piekt aan het eind van het natte seizoen in april.

Historie

Matusadona NP is ontstaan in een reactie op het creëren van Lake Kariba in de 50’er en 60’er jaren. Als gevolg van de bouw van de enorme Kariba stuw dam overstroomde een lengte van 280 km van dit deel van de Zambezi vallei. Dit gedeelte van de vallei was destijds een zeer wildrijk gebied en veel wild kwam klem te zitten door het langzaam stijgende water.

In reactie daarop werd operatie Noah gestart onder leiding van Game Ranger Rupert Fothergill. Deze operatie leidde tot herplaatsing van ruim 6.000 wilde dieren naar een aantal eilanden en het hoger gelegen Matusadona NP.

Bereikbaarheid

Matusadona NP is dagelijks per vliegtuig verbonden vanuit Victoria Falls en andere nationale parken zoals Hwange en Mana Pools.

Matusadona NP – bijzonder wildlife

  • Roofdieren: leeuw, nijlkrokodil
  • Herbivoren: olifant, buffel, zebra, waterbok, impala

Matusadona NPbijzondere vogels

  • Vogelsoorten: Afrikaanse visarend, malachite kingfisher, grey heron, reed cormorant, grey headed gull

Aan de oevers van Lake Kariba

Matusadona NP is een plek van ongelofelijke natuurlijke schoonheid, rauwe wildernis en biedt een welkome break op de klassieke safari gebieden.

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.