Makgadikgadi Pans en Nxai Pans National Park

De Makgadikgadi en Nxai Pans behoren tot de grootste zoutpannen op aarde. Beschermd in twee spectaculaire nationale parken, dit enorme natuurgebied is een land van onvoorstelbare schoonheid.

Algemeen

De Makgadikgadi en Nxai Pans vormen een desolaat maar prachtig maanlandschap tussen mei en oktober. Maar zijn tegelijkertijd het centrum van een heuse zebra en wildebeest migratie tussen januari en maart.

De Makgadikgadi en Nxai Pans bieden extreme contrasten en zijn de thuisbasis van enkele voortreffelijke safari kampen. Met ongebruikelijk safari activiteiten zoals quad biking, paardrijden en culturele belevenissen met de San bushmen is deze regio buitengewoon contrastrijk. Doorgewinterde safari liefhebbers én avonturiers kunnen hun hart ophalen in een unieke safari belevenis.

In het kort
  • fenomenale woestijn belevenis mei - oktober
  • wildebeest en zebra migratie januari - maart
  • goed voor gemsbok, bruine hyena, cheeta, leeuw
  • een van 's werelds grootste zoutpannen

Beste reistijd Makgadikgadi Pans en Nxai Pans National Park

De beste reistijd voor een safari in Makgadikgadi Pans en Nxai Pans National Park is tijdens het droge seizoen. Deze periode wordt gevolgd door de piek van het migratie seizoen tussen januari en maart. Maar zelfs buiten deze twee perioden zijn er ook goede safari mogelijkheden. Persoonlijke interesses hebben invloed op welke periode het meest geschikt is voor jouw safari. Een precies advies blijft dus maatwerk.
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
 Mogelijke reistijd
 Goede reistijd
 Ideale reistijd

Geologie en vegetatie

Onderdeel van de Kalahari woestijn, dit hele gebied lag – net als grote delen van Botswana – ruim 5.000.000 jaar geleden bedekt onder het super meer van Makgadikgadi. Daarvan zijn van de dag de zoutpannen de duidelijk visuele overblijfselen die pas 10.000 jaar geleden volledig opdroogden. Beschermd sinds de 70’er jaren, beide regio’s kregen hun nationale park status in 1992.

Met een oppervlakte ruim 7.500 km2 nationaal park en 17.000 km2 aan conservatie gebied vormen de Makgadikgadi en Nxai Pan nationaal park een essentieel onderdeel van de natuurgebieden van noord Botswana. De vegetatie en het landschap zijn opgemaakt uit zoutpannen, grasland, struik savanne en rivierbos ten westen de Boteti rivier.

Biodiversiteit

Het ruwe klimaat en landschap van de Makgadikgadi en Nxai Pan betekent dat met name buiten de regenperiode wild concentraties relatief laag zijn. Dat wil zeker niet zeggen dat erg geen wild is, maar je zal hard moeten werken voor het vinden van gespecialiseerde diersoorten als aardwolf, gemsbok (oryx), groot oor vos, zebra, wildebeest en de beruchte zwart gemaande Kalahari leeuw.

In de periode december tot en met april wanneer regenval het gebied verandert in een weelderige voedselrijke omgeving nemen wild concentraties sterk toe. Het is in deze periode dat de migratie van zebra, wildebeest, springbok en gemsbok plaatsvindt, gevolgd door jakhals, hyena, leeuw en cheeta.

Het merendeel van de migratie van enkele tienduizenden zebra’s vanuit noordelijk Botswana naar de Nxai en Makgadigadi pannen geschiedt normaal gesproken van januari tot en met maart. Het biedt de 2e grootste zoogdieren migratie in zuidelijk Afrika. Het vogel leven in deze periode is extreem divers.

Bereikbaarheid

Zowel Makgadikgadi Pans National Park als Nxai Pans National Park  zijn dagelijks per vliegtuig verbonden vanuit Maun.

Makgadikgadi en Nxai Pans – bijzonder wildlife

  • Roofdieren: Kalahari leeuw, hyena, jakhals, cheeta
  • Herbivoren: gemsbok, springbok, wildebeest, zebra

Makgadikgadi en Nxai Pans bijzondere vogels

  • Vogelsoorten: flamingo, African fish eagle, Burchell’s coucal, kori bustard, pink backed pelican

Gelegen in noord oost Botswana

Makgadikgadi Pans en Nxai Pans bieden met een fantastische contrastrijke woestijn belevenis een zeer waardevolle aanvulling op elke Botswana safari.

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.