Akagera National Park

Akagera NP is een oogstrelend natuurgebied en herbergt alle leden van de ‘Big 5‘. Het is Rwanda’s enige toevluchtsoord voor typisch savanne wild en beschermt het grootste moerasland van centraal Afrika.

Algemeen

Akagera NP ligt in het oosten van Rwanda en beslaat een deel van de grens met Tanzania. Met een oppervlakte van 1.120 km2 is het een relatief klein natuurgebied, maar de grote verscheidenheid aan habitats waaronder savanne, moerasland, meren en rivieren, zorgt voor een enorme diversiteit.

De diverse habitats bieden daarnaast een uitstekend aanbod van safari-activiteiten, waaronder game drives, night drives, sportvissen en bootsafari.

In het kort
  • Rwanda's top safaribestremming
  • hoge en diverse wildconcentraties - inclusief de Big 5
  • spectaculaire landschappen vol afwisseling
  • met 480 vogelsoorten uitstekend voor vogelliefhebbers

Beste reistijd voor Akagera National Park

De beste reistijd voor een safari naar Akagera National Park wordt niet bepaald door significante weer verschillen. Wel is er minder neerslag in juni en juli en valt de meeste regen in de maanden maart t/m mei en oktober t/m november. Persoonlijke interesses kunnen invloed hebben op welke periode het meest geschikt is voor jouw safari. Een precies advies blijft dus maatwerk.
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
 Mogelijke reistijd
 Goede reistijd
 Ideale reistijd

Biodiversiteit

Akagera kent een turbulente geschiedenis en werd al in 1934 uitgeroepen tot beschermd natuurgebied, destijds met een oppervlakte van ruim 2.500 km2. In 1997, toen kort na de Rwandese genocide de vluchtelingen langzaam naar huis terugkeerden, werden grote delen van het park geclaimd voor akkerbouw en werd het wild gestroopt voor voedsel. Dit leidde uiteindelijk tot de herverdeling van Akagera tot haar huidige grootte.

Gelukkig bracht het jaar 2009 een sterk positieve verandering voor de gedecimeerde wildstand en algemene bio diversiteit van Akagera NP. Dit jaar sloot de Rwanda Development Board een 20 jarig managementcontract met het gerespecteerde African Parks voor financiële steun, bescherming en herintroductie van gestroopte wildsoorten.

Vandaag de dag biedt Akagera met haar grote verscheidenheid aan eindeloze savanne, moerasland, hoogland en meren inmiddels weer grote concentraties zoogdieren, reptielen en vogels. In 2015 is de leeuwen populatie geherintroduceerd en in 2017 werden 18 zwarte neushoorns uitgezet om ook de ‘Big 5’ weer compleet te maken.

De mix aan habitats biedt een grote diversiteit aan herbivoren. Er zijn uitstekende observatie mogelijkheden van o.a. buffel, neushoorn, olifant, giraf, eland, oribi, sitatunga, sabel – en roan antiloop, zebra, impala, rietbok, waterbok en nijlpaard. Deze enorme verscheidenheid aan herbivoren zorgt voor een diverse roofdierenpopulatie, waarvan de leeuw veruit het meest dominant is.

Andere voorkomende roofdieren zijn o.a. luipaard, hyena, jakhals en nijlkrokodil. De aanwezigheid van zowel land als water zorgt voor spectaculaire vogeldiversiteit en ruim 480 vogelsoorten.

Bereikbaarheid

Akagera is dagelijks per auto en helikopter bereikbaar vanuit Kigali. De reistijd per auto naar de park entree bedraagt zo’n 3 tot 3,5 uur. Dezelfde afstand per helikopter bedraagt zo’n 20 minuten.

Akagera NP – bijzonder wildlife

  • Roofdieren: leeuw, luipaard, hyena
  • Herbivoren: zwarte neushoorn, olifant, buffel, sitatunga waterbok

Akagera NP  bijzondere vogels

  • Vogelsoorten: grey crowned crane, goliath heron, yellow billed stork

Safari in de Albertine Rift

Akagera NP ligt in het hart van de Rift vallei en biedt een grote verscheidenheid habitats en groot wild.

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.