De Afrikaanse luipaard

Waarom een luipaard observeren?

De Afrikaanse luipaard is een roofdier uit de familie der katachtigen. Ze zijn sterk, robuust en vooral ongelofelijk mooi. Met een geschatte populatie van 700.000 dieren is het de minst bedreigde van de grote katachtigen. Toch is door een afnemende populatie ook de luipaard gekwalificeerd met de IUCN status ‘kwetsbaar’.

De Afrikaanse luipaard is het meest geheimzinnige en ontwijkend van alle grote katachtigen en leeft vrijwel solitair. Daarnaast is deze kat vooral in de avond en ’s nachts actief wat ze moeilijk te traceren maakt.

Kansen op kwalitatieve observaties van de Afrikaanse luipaard nemen sterk toe wanneer je de beschikking hebt over een professionele gids. Meer nog dan bij de leeuw zijn kennis van het territorium, gedragskenmerken van het individu en seizoensinvloeden van belang.

Een verblijf in een safari kamp dat ook avond activiteiten organiseert vergroot de kansen op observatie aanzienlijk.

Daarop zijn overigens uitzonderingen. Met name in bepaalde delen van oost Afrika zoals de Masai Mara NR en Serengeti NP worden ook overdag uitstekende waarnemingen gedaan.

Uiterlijk kenmerken van een Afrikaanse luipaard

De Afrikaanse luipaard is een grote, gespierde katachtige met korte, sterke poten en een lange staart. De kop is breed en rond van vorm met kleine ronde oren en lange snorharen. De vachttekening biedt de luipaard camouflage tijdens het jagen.

De Afrikaanse luipaard is goed in het beklimmen van bomen. Een mannetje kan een prooi of karkas van wel 3 keer zijn eigen gewicht de boom in trekken. Het karkas ligt hier veilig voor de andere roofdieren.

Mannelijke luipaard hebben een gemiddeld gewicht van 90 – 100 kg, voor de vrouwtjes ligt het gemiddelde op rond de 60 kg. Een luipaard jaagt vooral ’s avonds en ’s nachts op middelgrote dieren.

Daarnaast eet een luipaard ook kevers en andere insecten. Het is een echte opportunist – de Afrikaanse luipaard eet alles wat hij te pakken kan krijgen. Overdag rusten ze vaak in een boom, op een rots of in het struikgewas.

Beste locaties voor luipaard observatie

Botswana

Tanzania

Kenia

Zimbabwe

Zambia

Rwanda

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.