Berggorilla tracking

Waarom berggorilla tracking?

Het observeren van de berggorilla in zijn natuurlijke omgeving is een absoluut privilege. Het is zonder twijfel een van de meest intense, meest spannende en meest ontroerende safari belevenissen van Afrika.

Oog in oog staan met een dier dat over 98% overeenkomstig DNA materiaal beschikt, extreem krachtig is en daarnaast ook nog eens duidelijke intelligentie vertoont, maakt deze ontmoeting voor de meeste het absolute hoogte punt van een safari.

Het Volcanoes NP in Rwanda herbergt ruim een derde van de overgebleven berggorilla populatie en biedt daarnaast een van de meest kwalitatieve en consistente gorilla tracking locaties van Afrika.

Wat is berggorilla tracking?

Berggorilla tracking is een activiteit gericht op het wandelend opsporen van een familie gehabitueerde berggorilla’s om vervolgens deze groep van dichtbij te observeren. Beweegt de groep, dan beweeg je met ze mee.

In het Rwandese Volcanoes National Park is de berggorilla populatie van zo’n 250 individuen verspreid over 10 verschillende families. Daarvan zijn 7 families gehabitueerd voor menselijke (toeristische) observatie. Elk van deze families kan worden bezocht door een groep van maximum 8 personen en een observatie duur van maximaal 1 uur.

Trekking of tracking?

De term ‘trekking’ of ‘tracking’ wordt beide gebruikt en verwijst naar het te voet opsporen van de gorilla. Afhankelijk van de locatie van de te bezoeken familie kan deze wandelingen variëren van vrij eenvoudig tot een zeer pittige klim.

Alle berggorilla bezoeken starten vanaf het Volcanoes nationaal park hoofdkwartier in Kinigi. Afhankelijk van de locatie van de te bezoeken berggorilla familie worden auto’s ingezet naar het beginpunt van de wandeling.

Mensen wandelen door het bos

Voor het observeren van berggorilla’s gelden net als bij de andere mensapen strikte regels om zowel hun gezondheid en welzijn alsook dat van de bezoekers te beschermen. Met een totale beschikbaarheid van 56 gorilla permits per dag is het essentieel zo ver mogelijk van de te voren te boeken.

Heb je interesse in verwante primaten? Lees hier over chimpansee tracking  in Tanzania of laaglandgorilla tracking in de Congo.

Welke regels gelden er tijdens berggorilla tracking?

Tijdens het benaderen van de berggorilla familie gelden onder staande regels.

 • De groep bestaat uit maximaal 8 personen
 • Observatie duur van de familie is maximaal 1 uur
 • Afstand tot de familie is minimaal 7 mt om infectie risico tegen te minimaliseren en voor het maximaliseren eigen veiligheid
 • Tijdens observatie is gebruik van een mondmasker verplicht
 • Bij ziekte of verkoudheid kan je niet deel nemen
 • Beweeg als een groep en blijf bij elkaar
 • Blijf laag (gehurkt) en gedraag je kalm en rustig
 • Foto’s uitsluitend zonder flits
 • Draag geen fel gekleurde kleding
 • Minimale leeftijd is 15 jaar
 • Eet en drink niet in de nabijheid van de gorilla’s
 • In het geval van een dreiging niet rennen – altijd stil blijven staan
 • Laat geen rommel achter
 • Om besmetting te voorkomen dient iedere bezoeker in het bezit te zijn van bewijs van inenting tegen mazelen en polio. Tevens wordt een gevraagd om een bewijs van geen actieve tuberculose.

Gorilla in een staande positie tussen de bamboe's

Algemeen berggorilla

Berggorilla’s zijn vegetariërs en eten voornamelijk wortels, knollen, (bamboe) stengels, bladeren en vruchten. Ze leven in familie groepen die worden geleid door het alfa mannetje – de zilver rug of silverback. In tegenstelling tot hun imposante uiterlijk zijn ze opvallend sociaal en rustig.

Status van de berggorilla

De berggorilla leeft uitsluitend in het Virunga gebergte dat zich uitstrekt over de landen Congo, Oeganda en Rwanda. Het is de grootste van alle gorilla soorten en hun totale populatie wordt geschat op zo’n 950 – 1.000 individuen. Berggorilla’s hebben als IUCN status ‘ernstig bedreigde diersoort’ en staan nog altijd onder druk door stroperij en verlies van hun leefgebied. Duurzaam berggorilla toerisme levert een essentiële bijdrage aan hun bescherming en dat van hun leefgebied.

Voortplanting

Dian Fossey heeft in Rwanda de berggorilla’s jarenlang bestudeerd en wist ook de aandacht op deze dieren te vestigen. Voortplanting bij berggorilla’s gaat langzaam. Het vrouwtje is pas vruchtbaar vanaf haar 10e levensjaar en kan elke 6 tot 8 jaar een jong krijgen. De zwangerschapsduur is 8, 5 maand. Inmiddels neemt de populatie weer heel licht toe.

De meeste berggorilla’s leven aan de voet van de slapende vulkanen; Karisimbi, Mikeno, Visoke, Sabinyo, Mgahinga en Muhavura. Hun leefgebied is bergachtig maar de berg gorilla’s klimmen zelden boven de 3.900 meter.

Uiterlijk kenmerken

Berggorilla’s zijn groot en imposant. Het vrouwtje heeft een schofthoogte van 130 – 150 cm en het  mannetje 140 – 185 cm. Het vrouwtjes weegt tussen de 70 – 115 kg en mannetjes variëren tussen de 150 – 220 kg.

Beste locatie en accommodaties

Rwanda:

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.