Chimpansee trekking

Waarom chimpansee trekking?

De chimpansee is onze meest aanverwante nog levende soortgenoot. Sterker nog – met 98% aan vergelijkbaar DNA materiaal is het de enige andere soort in de onderfamilie hominidae.

Het observeren van chimpansees in hun natuurlijk wilde omgeving is een buitengewoon bijzondere en vooral intense wildlife ervaring. Wat Inspired by Safaris zelfs de allerbeste wildlife ervaring die Afrika biedt – en dat is zonder enige twijfel.

Bijzonder is dat je te voet, oog in oog staat met een dier dat duidelijk intelligent en ook extreem krachtig is. Een dier dat je aankijkt en emoties toont en dat je ziet nadenken. Een dier dat uiterlijk zoveel fysieke overeenkomsten heeft. De chimpansee die zo op ons lijkt en tegelijkertijd zo is gespecialiseerd in het overleven in de wildernis is echt een blik in de spiegel van evolutie.

Chimpansees zijn omnivoren en zijn in tegenstelling tot  de vegetarische gorilla’s vaak erg actief. Ook zijn ze extreem sociaal en is de groepshiërarchie erg dynamisch wat het observeren buitengewoon opwindend maakt.

Hun dieet bestaat uit bladeren, fruit en insecten en voor ongeveer 10% uit vlees. Voor het vlees jagen ze op andere apen soorten, zoals de vervet- en rode franje aap. Ook maken ze gebruik van primitieve gereedschappen zoals stokjes en stenen.

De chimpansee is een bedreigde diersoort die zeker door een geïsoleerde verspreiding wordt bedreigd met lokale uitsterving. Chimpansee toerisme vertegenwoordigt een significante bijdrage in hun bescherming.

Close up van een chimpansee

Wat is chimpansee trekking?

Chimpansee trekking is een activiteit gericht op het wandelend opsporen van een groep gehabitueerde chimpansees om vervolgens deze groep van dichtbij een uur te observeren. Beweegt de groep, dan beweeg je met ze mee.

Mahale Mountains is de beste plek in Afrika om de chimpansees te observeren. Er zijn zeker alternatieve plekken maar Mahale biedt om twee redenen met afstand de meest kwalitatieve ervaring. (1) Ononderbroken onderzoek en habituering van chimpansees door prof Toshishida Nishida hebben in Mahale sinds begin jaren ‘60 een heel solide basis gelegd. (2) de omgeving en setting van de Mahale Mountains is ongelofelijk wild en uniek.

In Mahale Mountains leven zo’n 1.000 wilde chimpansees waarvan één familie van zo’n 60 chimpansees wordt bezocht en onderzocht.

De duur van de trekking naar de locatie van de chimpansees verschilt sterk. Soms is het 4 uur lopen en ploegen en soms is het 5 minuten wandelen. Vaak is het over een goed begaanbaar netwerk van paden en soms is het klimmen en klauteren door struikgewas. Een normale conditie en fysieke fitheid is belangrijk bij chimpansee trekking.

Vroeg in de ochtend verlaten speciale trekkers het safari kamp op zoek naar de chimpansees. Vervolgens wordt hun locatie gemeld aan het kamp en gaat de gids met de gasten naar de chimpansees toe. Soms blijven ze op locatie, soms gaan de chimpansees aan de wandel. Soms tref je bijna de hele groep, soms zijn het kleine afgesplitste groepjes.

Aan te raden literatuur voorafgaand aan een safari met chimpansee trek is het boek van prof.  T. Nishida – Chimpanzees of the lakeshore (2012 uitgebracht).

Welke gebruiken gelden er tijdens chimpansee trekking?

Tijdens de het benaderen van de chimpansee groep gelden onder staande regels.

  • De groep bestaat uit maximaal 6 personen
  • Binnen een afstand van 10 mt van de chimpansees is een mondmasker verplicht
  • We houden minimaal 10 meter afstand om infectie risico tegen te minimaliseren en voor het maximaliseren eigen veiligheid
  • Bij ziekte of verkoudheid kan je niet deel nemen
  • Volg altijd de instructies van de gids of ranger van Tanapa
  • Maak foto’s zonder flits (de flits alarmeert de chimpansees)
  • Draag geen fel gekleurde kleding
  • Minimale leeftijd is 12 jaar
  • Eet en drink niet in de nabijheid van de chimpansees
  • Blijf kalm en rustig

Beste locatie?

Zonder twijfel, de beste locatie is natuurlijk Mahale Mountains te Tanzania!

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.