Waarom laaglandgorilla tracking?
Het observeren van de laaglandgorilla in het hart van het Afrikaanse regenwoud is een absoluut privilege. Het is zonder twijfel een van de meest intense en meest spannende safari belevenissen van Afrika.
Oog in oog staan met een dier dat over 98% overeenkomstig DNA materiaal beschikt, extreem krachtig is en daarnaast ook nog eens duidelijke intelligentie vertoont, maakt een ontmoeting met deze vreedzame reuzen voor velen het absolute hoogte punt van een safari.
Het Odazala kokoua NP in Congo herbergt een gezonde populatie westelijk laagland gorilla’s en biedt middels een baanbrekende ecotoerisme operatie de beste mogelijkheden van het continent voor laagland gorilla observatie.
Heb je interesse in verwante primaten? Lees dan meer over chimpansee tracking of berg gorilla tracking.
Wat is laaglandgorilla tracking?
Laaglandgorilla tracking is een activiteit gericht op het wandelend opsporen van een familie gehabitueerde laaglandgorilla’s om vervolgens deze groep van dichtbij te observeren. Beweegt de groep, dan beweeg je met ze mee.
Schattingen over de populatie laaglandgorilla’s in het Odzala Kokoua NP lopen sterk uiteen maar ligt naar verwachting zo rond de 5.000 individuen. Een totaal van 40 individuen verdeeld over 2 families zijn gehabitueerd voor menselijke (toeristische) observatie. Elk van deze twee families kan worden bezocht door een groep van maximum 6 personen voor een observatie duur van maximaal 1 uur.
De term ‘tracking’ of ‘trekking’ wordt beide gebruikt en verwijst naar het te voet opsporen van de laaglandgorilla. Afhankelijk van de locatie van de te bezoeken familie kan deze wandelingen variëren van vrij eenvoudig tot een pittige en lange wandeling door het regenwoud.
Alle gorilla activiteiten in Odzala-Kokoua NP starten in Ngaga Camp, wat een onderdeel is van Odzala Discovery Camps. Hier wordt in samenwerking met medewerkers van het gorilla onderzoekscentrum – geleid door Dr. Maria Magda Berejo – zeer betekenisvolle gorilla activiteiten georganiseerd.
Voor het observeren van laaglandgorilla’s gelden net als bij de andere mensapen strikte regels om zowel hun gezondheid en welzijn alsook dat van de bezoekers te beschermen.
Welke regels gelden er tijdens laaglandgorilla tracking?
Tijdens het benaderen van de laaglandgorilla familie gelden onder staande regels.
- De groep bestaat uit maximaal 6 personen – 4 gasten, 1 gids en een tracker
- Observatie duur van de familie is maximaal 1 uur
- Afstand tot de familie is minimaal 7 mt maar typisch 10 – 15 meter om infectie risico tegen te minimaliseren en voor het maximaliseren eigen veiligheid
- Tijdens observatie is gebruik van een mondmasker verplicht
- Bij ziekte of verkoudheid kan je niet deel nemen
- Beweeg als een groep en blijf bij elkaar
- Blijf laag (gehurkt) en gedraag je kalm en rustig
- Foto’s uitsluitend zonder flits
- Draag geen fel gekleurde kleding
- Minimale leeftijd is 15 jaar
- Eet en drink niet in de nabijheid van de gorilla’s
- In het geval van een dreiging niet rennen – altijd stil blijven staan
- Om besmetting te voorkomen dient iedere bezoeker in het bezit te zijn van bewijs van inenting tegen mazelen en polio. Tevens wordt een gevraagd om een bewijs van geen actieve tuberculose.
Algemeen laaglandgorilla
De laaglandgorilla is net als de andere mensapen een met uitsterven bedreigde diersoort. Duurzaam gorilla toerisme vertegenwoordigt dan ook een essentiële bijdrage aan hun bescherming en dat van hun leefgebied.
Dieet
Laaglandgorilla’s zijn overwegend vegetariër en eten voornamelijk vruchten, schors, scheuten en bladeren maar af en toe ook insecten. In tegenstelling tot hun imposante uiterlijk zijn ze opvallend sociaal en rustig.
Uiterlijke kenmerken
De westelijke laaglandgorilla’s is net wat kleiner dan de berggorilla en komt voor in de warme laagland regenwouden van de westelijke Congobekken. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes en hebben een gewicht tussen de 135 – 175 kg. De vrouwtjes wegen tussen de 50 – 105 kg. Laaglandgorilla’s zijn het meest actief in de ochtend wanneer ze op zoek gaan naar voedsel.
Voortplanting
Reproductie bij deze soort gaat heel langzaam. Het vrouwtje is pas vruchtbaar vanaf haar 9e levensjaar en kan hierna elke 4 tot 5 jaar een jong krijgen. De zwangerschapsduur is net als bij de mens 9 maanden.
Het is een absolute sensatie om een groep gorilla’s te volgen en te observeren in hun natuurlijke omgeving. Voor wat Inspired by Safaris betreft is dit een van de meest imposante wildlife ervaringen van Afrika. Congo biedt van alle gorilla tracking mogelijkheden in Afrika de minst toeristische en de meest exclusieve ervaring.
Beste locatie en accommodatie
Congo:
- Odzala Kokuoa NP, accommodatie: Ngaga Camp