Samburu National Reserve

Samburu NR is een belangrijk natuurgebied in centraal Kenia ruim 350 km ten noorden van Nairobi. Het reserve zelf is met 165 km2 relatief klein maar is onderdeel van een uitgestrekte wildernis zone samen met reservaten Buffalo Springs, West Gate, Kalama en Shaba.

Algemeen

Samburu beschermd rauwe maar oogstrelende (semi-) woestijn landschappen, hoge concentraties groot wild en een onvoorstelbare wijdheid. Dit ver noordelijk in Kenia is het land ruig en droog en daarmee biedt Samburu een afwisselende en spectaculaire tegenstelling tot natuurgebieden als de Masai Mara.

De Uwaso Nyiro rivier vormt de cruciale levensader van het reservaat en is tevens de zuid grens van Samburu NR.

In het kort
  • uitzonderlijke groot wild concentraties in juli - okt
  • uitstekend voor olifant, buffel, luipaard, leeuw
  • speciale noordelijke soorten als de Samburu '5'
  • spectaculaire semi woestijn landschappen

Beste reistijd Samburu NR

De beste reistijd voor een safari in Samburu NR is normaal gesproken tijdens de piek van de droge periode wanneer wild concentraties het hoogst zijn. Maar ook buiten deze maanden zijn er uitstekende safari mogelijkheden. Persoonlijke interesses hebben invloed op welke periode het meest geschikt is voor jouw safari. Een precies advies blijft dus maatwerk.
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
 Mogelijke reistijd
 Goede reistijd
 Ideale reistijd

Biodiversiteit

Voornamelijk bestaande uit acacia, vijg en palm bomen vormt dit habitat een bosrijk gebied tot wel 200 meter van de rivieroevers. Deze vegetatie zone is een belangrijke schakel in de bio diversiteit in een anders (semi) woestijn omgeving. De andere dominante vegetatie zones van Samburu NR zijn eindeloze struik savanne, hier en daar gemixt met grasland.

De Samburu ‘5’

Naast een grote verscheidenheid aan typische safari herbivoren waaronder olifant en kaapse buffel biedt dit reservaat een aantal unieke diersoorten. Daarvan zijn Beisa oryx, Somalisch giraf, Somalische struisvogel, Grevy’s zebra en de gerenoek de meest bekende. Deze groep herbivoren wordt vaak omschreven als de ‘Samburu 5’. Roofdieren zijn eveneens talrijk met leeuw, luipaard, hyena, wilde hond en zelfs cheeta.

Massa toerisme

Een bezoek aan dit reservaat en haar omgeving biedt in potentie een magnifieke safari belevenis. Belangrijk om te vermelden is dat met name in het hoogseizoen tussen juli en september de populariteit van Samburu NR in potentie afbreuk doet aan de wildernis ervaring.

Zo uniek als Samburu is, zo teleurstellend kan de ervaring zijn om met groepen auto’s hetzelfde dier te observeren. Of om dieren opgejaagd te zien door auto’s met onervaren bestuurders.

Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van piekende bezoekers aantallen in het hoogseizoen, een aantal grote maar lage kwaliteit lodges in en rond het reserve, het relatief kleine oppervlak van het reservaat en het ontbreken van enig infra structureel management plan.

Juist daarom is het belangrijk het juiste safari kamp te kiezen want hier draait het om locatie, timing, kennis, geduld en ervaring. Een handvol locaties bieden dit, zoals bijvoorbeeld Sasaab.

Bereikbaarheid

Samburu Oryx airstrip is dagelijks per vliegtuig bereikbaar vanuit Nairobi en omringende nationale parken en reservaten.

Samburu NR – bijzonder wildlife

  • Roofdieren: leeuw, luipaard, cheeta, wilde hond, hyena
  • Herbivoren: Beisa oryx, Somalische giraf, Somalische struisvogel, gerenoek, Grevy’s zebra

Samburu NR bijzondere vogels

  • Vogelsoorten: lesser kestrel, Taita falcon, yellow billed oxpecker, white headed vulture, African darter

Op 100 km noord van Mt Kenya

Samburu NR en omringende conservancies bieden een contrastrijke Keniaanse safari belevenis in een schitterend semi woestijn habitat.

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.