Ngorongoro Conservation Area

Zonder twijfel – de ingestorte Ngorongoro vulkaan vormt het meest fascinerende en dramatische landschap van Tanzania. En met meer dan 25.000 wilde dieren op een krater bodem van 260 km2 biedt het een van de dichtste wild concentraties op aarde.

Algemeen

Naast alle leden van de Big 5 is de diversiteit aan diersoorten in de Ngorongoro krater uitzonderlijk. Dit schitterende natuurgebied biedt naast de Ngorongoro ook andere imposante vulkanische kraters als Empakai en Olmoti (zie onderstaand).

Deze liggen ver weg van de drukte van de Ngorongoro en bieden spectaculaire natuur activiteiten en culturele ontmoetingen.

In het kort
  • hoge wild concentraties - inclusief Big 5
  • 's wereld grootste intacte vulkanische krater
  • exceptionele vogel diversiteit - ruim 500 soorten
  • landschappen, tribale cultuur en groot wild

Beste reistijd Ngorongoro Krater

De beste reistijd voor een safari in Ngorongoro Conservation Area hangt sterk af van persoonlijke interesses. Onderwerpen als 'Big 5' observatie, de beste weersomstandigheden of het vermijden van drukte hebben allemaal invloed op welke periode en locatie het meest geschikt is voor jouw safari. De avonden en vroege ochtenden in juni, juli en augustus zijn erg koud, hou hier rekening mee. Een precies advies blijft dus maatwerk.
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
 Mogelijke reistijd
 Goede reistijd
 Ideale reistijd

UNESCO world heritage site

De Ngorongoro Conservation Area (NCA) is een UNESCO world heritage site en beslaat een enorm uitgestrekt hoogland gebied dat sinds 1959 op zichzelf staat als beschermde regio. De NCA is bijna 8.300 km2 groot en herbergt diverse vulkanische kraters, een actieve vulkaan, Tanzania’s 3e hoogste berg en ’s wereld grootste intacte caldera (ingestorte vulkaan kegel) – de Ngorongoro.

Deze krater is ontstaan door een uitbarsting die vermoedelijk 2 tot 3 miljoen jaar geleden plaats vond. Schattingen variëren over de grote van de vulkaan maar liggen tussen de 5 tot 6 kilometer hoog. De hedendaagse kratervloer van Ngorongoro heeft een doorsnee van 17 bij 21 km en is omringd door de kraterwand met een gemiddeld hoogte van 600 meter.

Biodiversiteit

Alleen al de Ngorongoro krater zelf preserveert een belangrijke diversiteit aan landschappen, vegetatiezones en dierenleven. Micro klimaten bieden alle ruimte rondom de krater rand voor uitgestrekt regenwoud, bamboe- en acacia bos. De kratervloer bestaat uit enorme grasvlakten, zoetwater- en brakke meren, moerassen en diverse bosrijke savannes.

De kratervloer van 17 bij 21 km heeft als micro ecosysteem de hoogste dichtheid roofdieren van alle gebieden in Afrika. Daarnaast zijn er zo’n 500 soorten vogels geïdentificeerd in de Ngorongoro hooglanden. De giraffe is de enige grote afwezige in de krater. De giraffe kan de steile afdaling naar de krater bodem niet maken door haar lange poten en nek.

Het landschap ligt grofweg tussen de 1.800 en 3.700 meter. Deze hoogteverschillen bieden extreem diverse vegetatiezones. Daarnaast biedt dit unieke gebied eeuwenoude tribale tradities vermengd met de natuur. Dit is een van die plekken in Tanzania waar je te tijdens je safari ineens een Masai herder met zijn koeien- en geiten tegenkomt tussen het groot wild.

Massa toerisme

Belangrijk om te vermelden is dat een bezoek aan de Ngorongoro krater vloer een magnifieke belevenis is maar ook vaak wordt gevolgd door een teleurstellend gevoel van massa toerisme. Zo uniek als de Ngorongoro is, zo tegenvallend is de ervaring om met rijen auto’s naar het hetzelfde dier te kijken of om dieren opgejaagd te zien door auto’s met onervaren bestuurders. Hier draait het dus om timing, kennis, geduld en ervaring.

Het deelnemen aan juist ook andere aangeboden activiteiten rondom de hooglanden bieden vaak een veel persoonlijkere ervaring met de omgeving. Wat ons betreft is dit essentieel voor een geslaagde safari in de NCA.

Sla een bezoek aan de krater vloer dus zeker niet over maar verleg de hoge verwachting en focus vooral op de ongelofelijk safari setting in deze prehistorische vulkaan. En neem deel aan de andere activiteiten zoals wandel safari’s, bezoeken aan de Empakai en Olmoti krater en culturele ontmoetingen met de Masai.

Een handvol locaties bieden dit.

Olmoti en Empakai krater

Naast de Ngorongoro krater biedt het NCA andere echt interessante gebieden die een fantastische actieve break van de typische game drive safari bieden. De twee prachtige vulkanische kraters van de Olmoti en de Empakai vulkanen zijn meer dan het ontdekken waard en bieden je de kans om diversiteit aan flora en fauna in alle rust en ruimte te ervaren. Een afdaling te voet in een van beide kraters is echt een van de NCA’s best bewaarde geheimen.

Olmoti krater

De Olmoti is een imposante vulkaankrater ten noorden oosten van de Ngorongoro met een kraterrand op max 3.101 mt en een doorsnee van 6.5 km. De zuidelijke en oostelijke hellingen zijn dicht bebost en de kratervloer is een hoogland plateau grasvlakte afgewisseld met een serie moerassen en riviertjes die samen de Mungu stroom vormen.

In de zuid oostelijke hoek doorbreekt deze Munge de Olmoti krater rand in de vorm van een waterval en voedt het de verderop gelegen Ngorongoro.

Een fantastische en serie van lichte klims en afdalingen brengt liefhebbers precies naar dit punt. Perfect voor een ochtend of middag wandeling. De grasvlakte van de kratervloer bieden de weiden voor de Masai en hun vee maar ook groot wild zoals rietbok, buffel, eland en bos bok.

Empakai krater

De verderop gelegen Empakai krater is dramatisch mooi en leidt je voorafgaand aan een bezoek door schitterende open grasvlakten en Maasai dorpjes in de hooglanden.

De Empakai krater ligt 23 km ten noord oosten van Olmoti en is met zijn dramatische geografie van een vergelijkbare onweerstaanbare schoonheid als de Ngorongoro. Met een variërende hoogte van max 3.200 meter en een 300 meter lager gelegen kratervloer met een diameter van bij 8 km is Empakai een schitterend landschap.

Landschap en vegetatie zijn spectaculair met de op kratervloer een enorm soda meer gevolgd door de steile bosrijke kraterranden en hellingen. Hoge concentraties flamingo’s en andere watervogels zijn eenvoudig te spotten rond het meer maar ook in de beboste helling is het vogel leven subliem.

Groot wild als buffel, luipaard, hyena, olifant zijn aanwezig maar is door de bosrijke omgeving niet eenvoudig waar te nemen. Een afdaling in de krater is een lichte afdaling en een korte maar stevige klim terug.

Wieg van de mensheid

De Olduvai Gorge, ook wel bekend als de ’wieg van de mensheid’ is onderdeel van de Ngorongoro hooglanden en is een 50 km lang ravijn in de Grote Rift Vallei. Het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld waar. Hier zijn onder leiding van dr. Louis en Mary Leakey vanaf de jaren 50 een groot aantal menselijke (hominid) fossielen zijn gevonden – enkele zelfs ouder dan 2 miljoen jaar.

Er zijn ook fossiele overblijfselen van gereedschappen, prehistorische olifanten en de Laetole voetsporen (zo’n 3 miljoen jaar oud) gevonden. Opgravingen vinden nog steeds plaats en er is een interessant en klein nabijgelegen museum.

Bereikbaarheid

De Ngorongoro hooglanden liggen 180 km ten westen van Arusha op zo’n 4 uur rijden. De Ngorongoro heeft geen functionerende luchthaven waardoor wordt uitgeweken naar Manyara airstrip. Er zijn dagelijkse diverse vluchten vanuit Arusha en de andere noordelijk gelegen parken naar Manyara airstrip.

Ngorongoro – bijzonder wildlife

  • Roofdieren: leeuw, luipaard, cheeta, hyena, jakhals
  • Herbivoren: neushoorn, olifant, buffel, wildebeest, zebra, wildebeest

Ngorongoro – bijzondere vogels

  • Vogel soorten: Livingstone turaco, kori bustard, flamingo, Verraux eagle owl

Gelegen 180 km westelijk van Arusha

De Ngorongoro krater en de omringende hooglanden vormen één van de 7 natuurwonderen in Afrika en is een uitzonderlijke safari bestemming.

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.