De Maasai stam

Wie zijn de Maasai stam?

De Maasai stam is een grotendeels nomadisch volk in oost Afrika dat voornamelijk woonachtig is in noord Tanzania en zuid Kenia. Ongebonden door landsgrenzen, het is een van de meest bekende en kleurrijke volksstammen van oost Afrika.

De Maasai stam telt ongeveer 1.250.000 mensen waarvan de overgrote meerderheid kiest voor een traditioneel bestaan. Met een sterke overtuiging dat al het vee op aarde eens aan hun toebehoorde, ondernemen ze nog steeds aanvallen op andere stammen om hun ‘gestolen’ vee terug te krijgen.

Gebruiken en tradities van de Maasai stam

Hun geloof in de god Engai en het houden van zoveel mogelijk vee en kinderen de belangrijkste aspecten in hun leven. De Maasai stam is overwegend woonachtig in zeer wildrijke gebieden waarin hun nomadische leefstijl goed samen gaat met de wilde omgeving.

Hun traditionele dieet bestaat uit vlees, melk en bloed van runderen en honing en boomschors. Het is in de Maasai cultuur verboden om wilde dieren, vis of vogels te eten. Tegenwoordig wordt hun traditionele dieet wel afgewisseld met ugali (pap of puree van mais), kool en aardappelen.

De Maasai stam leeft samen met al hun vee in kleine traditionele familie nederzettingen, ook wel manyatta of boma genoemd.  Dit is een verzameling hutjes is gemaakt van hout en klei omringd door een ronde muur gemaakt van doornstruiken om roofdieren, vooral ’s nachts te weren.

De mannen proberen met imposante sprongen tijdens het dansen de vrouwen te imponeren. Ze dragen traditionele doeken – beter bekend als shuka’s – en hun lichaam is veelal gedecoreerd met veel kralen.

De Maasai stam vandaag

Door hun onverschrokkenheid en loyaliteit tref je veel Maasai mannen als bewakers van gebouwen in de steden. Ook zijn veel Maasai werkzaam in de safari kampen door hun uitgebreide ervaring met wilde dieren.

Maasai zijn erg trots en staan bekend om hun verzet tegen moderne invloeden om behoud van hun gewoonten en tradities te garanderen. Maar ook dit staat van de dag onder druk.

Een bezoek aan een authentiek dorp is een bijzondere belevenis die in potentie een hele rijke culturele uitwisseling biedt. De Maasai gemeenschap en cultuur is kwetsbaar en het is daarom belangrijk het bezoek met de juiste ethiek en verantwoording te brengen.

Enkele safari kampen werken nauw samen met de tribale gemeenschap. Veel van deze safari kampen dragen naast werkgelegenheid ook bij aan verbeterde toegang tot essentiële voorzieningen en diensten voor de Maasai gemeenschap.

Beste locaties voor een bezoek aan de Maasai stam

Tanzania:

Kenia

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.