Masai Mara National Reserve

De Masai Mara is het Keniaanse deel van het enorme Mara – Serengeti eco systeem dat zich uitstrekt over noord Tanzania en zuid west Kenia. Dit fenomenale natuurgebied biedt de hoogste wild concentraties van het continent en biedt een van de allerbeste safari belevenissen.

Algemeen

De Masai Mara is vooral bekend van de grote migratie – Afrika’s grootste natuur spektakel. Tijdens de periode van juli tot en met oktober verandert de komst van de grote migratie de Masai Mara in het meest bio diverse gebied van het continent.

Maar zelfs los van dit fascinerende natuur spektakel biedt de Masai Mara bijzonder hoge en zeer diverse wild concentraties. Daarnaast biedt het uitgestrekte en veelal open terrein de mogelijkheid tot vrij onverstoorde wild observatie. Kortom – de Masai Mara is echt een eersteklas safari bestemming.

In het kort
  • exceptionele wild observatie, inclusief alle 'Big 5'
  • grote migratie juli - okt
  • ruim 70 zoogdiersoorten en ruim 500 vogelsoorten
  • uitstekend voor roofdieren als leeuw, luipaard, hyena en cheeta
  • fenomenale landschappen met open vlaktes en heuvels

Beste reistijd Masai Mara NR

De beste reistijd voor een safari in Masai Mara NR is normaal gesproken tijdens de migratie periode wanneer wild concentraties het hoogst zijn. Maar ook buiten deze periode zijn er uitstekende safari mogelijkheden. Persoonlijke interesses hebben invloed op welke periode het meest geschikt is voor jouw safari. Een precies advies blijft dus maatwerk.
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
 Mogelijke reistijd
 Goede reistijd
 Ideale reistijd

Biodiversiteit

Qua topografie bestaat het gebied uit een mix van grasland, savanne, rivier bossen, kopjes (rotsige uitstulpingen) en acacia – en terminalia bossen. Deze vegetatiezones vormen de basis voor ruim 25% van Kenia’s groot wild populatie en bieden een enorme diversiteit aan wilde dieren.

Herbivoren zoals wildebeest, zebra, olifant, Grant’s gazelle, Thomson’s gazelle, eland, topi, hartebeest, nijlpaard, kudu en dik dik zijn talrijk. Maar ook de roofdieren populatie is buitengewoon groot en de Masai Mara is dan ook een uitstekende plek voor grote katten zoals leeuw, luipaard en cheeta.

Daarnaast zijn ook jakhals, hyena, serval, caracal en nijlkrokodil in grote getallen aanwezig. De Masai Mara is met ruim 500 verschillende vogel soorten een van de absolute top bestemming voor vogelliefhebbers.

De grote Migratie

De grote migratie is een 1.5 miljoen dieren tellende eeuwenoude migratie door de open landschappen, rivieren van het Serengeti – Mara ecosysteem.

Omgeven door de hoogste concentratie roofdieren in Afrika is een bezoek aan de grote migratie een spectaculaire belevenis en een ware must voor de safari enthousiasteling.

De trek omvat ruim 1,1 miljoen wildebeesten (gnoe’s), 400.000 zebra’s en grote hoeveelheden antelopen zoals Grant’s- en Thomson gazelles. De enorme zoogdieren karavaan volgt eeuwenoude patronen, gedreven door natuurlijk ritmes van neerslag en de schaarste van voedzaam gras.

Lees hier in detail over de grote migratie.

Massa toerisme

Van belang om te vermelden is dat grote delen van de Masai Mara inmiddels erg populair zijn. Dit schitterende natuurgebied biedt echt een magnifieke belevenis maar wordt in het hoogseizoen ook vaak gevolgd door een wat teleurstellend gevoel van massa toerisme.

Grote hoeveelheden safari liefhebbers leiden met name in de periode juli – oktober tot veel verkeer in de Masai Mara. De ervaring om met rijen auto’s naar het hetzelfde dier te kijken of om dieren opgejaagd te zien door auto’s met onervaren bestuurders doet afbreuk aan de safari ethiek, exclusiviteit en het wildernis gevoel.

Onze toonaangevende accommodaties en hun team van natuur gidsen zijn zich hiervan bewust en doen er alles aan doen om een safari zo privé mogelijk te houden, maar hou rekening met dit gegeven. Een verblijf in een van de omringende conservancies biedt een uitstekend alternatief voor de drukte van de Mara zelf en biedt een prettige mate van exclusiviteit. Zeker in de Mara draait het dus om kennis ervaring en geduld.

De Mara Conservancies

Het Masai Mara National Reserve wordt omringd door nog eens ruim 1.400 km2 aan privé reservaten die in open verbinding staan met de Masai Mara en uitstekende safari mogelijkheden bieden. Deze enorme stukken privé land zijn in eigendom van de oorspronkelijke bewoners (de Maasai stam) en worden in de vorm van verschillende privé concessies – ook wel conservancies – aan beperkte aantallen safari bedrijven geleased.

Met behulp van een overkoepelende organisatie en een transparant financieel beleid heeft deze succesformule de laatste jaren geleid tot een belangrijke toename van natuurbehoud en bescherming van culturele tradities geleid. En heel belangrijk – het heeft de sociale condities van de lokale gemeenschap verbeterd door arbeidskansen en verbeterde toegang tot vitale diensten als onderwijs en zorg.

Toegang tot deze conservancies is strikt gereguleerd waardoor een prettige mate van exclusiviteit wordt geboden. Deze conservancies bieden dan ook voortreffelijke safari mogelijkheden.

Locatie en toegang

De Masai Mara NR en de Mara Conservancies zijn uitstekend bereikbaar vanuit Nairobi en andere nationale parken zoals de Serengeti.

Masai Mara NR – bijzonder wildlife

  • Roofdieren: leeuw, luipaard, cheeta, hyena, jakhals
  • Herbivoren: giraf, olifant, wildebeest (gnoe), zebra, buffel

Masa Mara NR  – bijzondere vogels

  • Vogelsoorten: struisvogel (ostrich), koritrap (kori bustard), secretaris vogel (secretary bird), zuidelijk hoornraaf (southern ground hornbill), kraanvogel (crowned crane).

Gelegen in zuid west Kenia

De Masai Mara is een van Afrika’s meest iconische natuurgebieden en biedt onverstoorde wild observatie die behoort tot de allerbeste van het continent.

 

Voorbeeld safari's in Kenia

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.