Kafue National Park

Kafue NP is een ongerepte wildernis voor echte safari liefhebbers en avonturiers. Afgelegen, weinig bezocht en met spectaculair groot wild. Kafue NP biedt een rauwe Zambiaanse safari belevenis weg van de gebaande paden. 

Algemeen

Kafue NP is enorm bio divers natuurgebied van ruim 22.500 km2 en ligt in het zuid westen van Zambia. Als een van de grootste nationale parken van Afrika beschermd Kafue een groot aantal unieke habitats en belangrijke wild concentraties.

Inspired by Safaris richt zich op de noordelijk gelegen Busanga Plains regio van Kafue NP. Zonder twijfel is dit het meest wildrijke en fascinerende safari gebied van dit schitterende natuurgebied.

In het kort
  • hoge wild concentraties in periode juni - oktober
  • 4 van de 'Big 5' aanwezig (geen neushoorn)
  • exceptionele vogel diversiteit, ruim 491 soorten
  • grootste nationale park van Zambia (22.500 km2)

Beste reistijd Kafue NP

De beste reistijd voor een safari in Kafue NP is normaal gesproken tijdens de droge periode wanneer wild concentraties het hoogst zijn. De safari kampen die wij aanbieden zijn niet toegankelijk in de periode november tot mei. Persoonlijke interesses hebben invloed op welke periode het meest geschikt is voor jouw safari. Een precies advies blijft dus maatwerk.
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
 Mogelijke reistijd
 Goede reistijd
 Ideale reistijd

Bio diversiteit

De enorme omvang van Kafue betekent dat de er grote verschillen zijn in de geografisch kenmerken van het landschap. Dit zorgt voor een ruime diversiteit aan vegetatie zones die op hun beurt onderdak bieden aan een aanzienlijke verscheidenheid aan groot wild.

Verschillende rivieren doorsnijden dit deel van het park en monden nagenoeg allemaal uit in de Kafue rivier die voor een flink deel de west grens van het park vormt.

Het noorden van de Kafue bestaat uit een heuvelachtig plateau dat voor het grootse deel bestaat uit een mix van miombo- en mopane bossen, savanne, rivierbos, grasland en overstromingsvlakten.

Het meest van belang voor bezoekers aan Kafue zijn deze open stukken grasland en overstromingsvlakten. Het is hier waar herbivoren en roofdieren zich in het droge seizoen na het terugtrekkende water concentreren in hun zoektocht naar voedsel en water. De meest bekende van deze uitgestrekte overstromingsvlakten zijn de Busanga Plains.

Ondanks haar enorme diversiteit biedt de Kafue (nog) niet dezelfde groot wild concentraties als Zambia’s bekendere parken – South Luangwa of Lower Zambezi. Daar staat tegenover dat deze gigantische en afgelegen wildernis een bijzonder avontuurlijke safari belevenis biedt én komt met een hoge mate van exclusiviteit door de zeer lage bezoekersaantallen.

Busanga Plains

In het uiterste noorden van de Kafue liggen de 750 km2 grote Busanga overstromingsvlakten. Door dit gebied loopt de Lufupa rivier die tijdens het regenseizoen van december tot april buiten haar oevers treedt en de Busanga vlakten overstroomt.

Tijdens het terugtrekken van het water in de maanden mei en juni vormt zich hier een tapijt van eindeloze jonge grasvlakten. Deze vlakten vormen een fascinerend safari gebied dat een grote aantrekkingskracht heeft op een grote verscheidenheid aan herbivoren.

Typische voor dit open gebied zijn rode lechwe, puku, zebra, wildebeest, roan- en sabel antiloop, buffel en olifant. Kudu, bosbok, eland, riet bok, duiker, grijsbok en waterbok worden eveneens frequent waargenomen maar langs de bosrijke randen van het grasland.

Dominant roofdier in deze open vlakten is de leeuw maar ook hyena en cheeta komen in kleine aantallen voor. Luipaard is talrijk in de bosrijke omgeving en ook wilde hond is aanwezig in dit deel van het park. Met 491 vogelsoorten is de Kafue met name tussen april en oktober een voortreffelijk vogelparadijs.

Een bezoek aan dit deel van Kafue is het meest belonend tijdens het droge seizoen van juli tot en met oktober, wanneer het meeste water zich heeft terug getrokken en jong grasland domineert.

Bereikbaarheid

De Plains airstrip ligt in het noorden van de Kafue en is dagelijks bereikbaar per vliegtuig vanuit Livingstone.

Kafue NP – bijzonder wildlife

  • Roofdieren:, leeuw, luipaard, hyena, cheeta, wilde hond
  • Herbivoren: rode lechwe, puku, roan – en sabel antiloop, wildebeest

Kafue NP bijzondere vogels

  • Vogelsoorten: Pel’s fishing owl, Chaplin’s barbet, African finfoot, crowned crane, Denham’s bustard

Pionier safari in west Zambia

Kafue NP is een afgelegen wildernis en biedt een bijzonder avontuurlijke safari belevenis met een hoge mate van exclusiviteit.

Voorbeeld safari's in Zambia

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.