de Cheeta

Waarom de cheeta observeren?

De cheeta is ook wel bekend als het jachtluipaard en is veruit het snelste land dier op aarde. Het observeren van een jachtpoging van deze sierlijke kat behoort tot een van de meest fascinerende safari belevenissen.

Deze indrukwekkende sprinter behaalt snelheden van 110 km per uur in minder dan 3 seconden – een spektakel om te zien. Bovendien is de cheeta de 3e grootste katachtige van Afrika, na de leeuw en de luipaard.

De cheeta populatie vandaag

De cheeta heeft de IUCN status ‘kwetsbaar’ en staat als diersoort sterk onder druk. Daarbij zijn het de (helaas) gebruikelijke factoren zoals verlies van leefgebied en conflict met veehouders die een belangrijke rol spelen.

Ook is de cheeta vrij ontvankelijk voor ziekten van gedomesticeerde dieren en dit maakt deze grote kat extra kwetsbaar. Bovendien is de cheeta slecht in staat zichzelf te verdedigen tegen andere roofdieren zoals leeuw en hyena. Hierdoor ondervindt de cheeta grote concurrentie druk met name binnen de beschermde gebieden.

Gevoeligheid voor verwondingen en de afhankelijkheid van volledige fysieke fitheid voor het uitoefenen van zijn specialisatie (snelheid), maken dat de cheeta haar prooi makkelijk kan worden afgepakt. De status van dit schitterende dier is zonder twijfel het meest bedreigd van alle katachtigen in Afrika.

Het goede nieuws is dat kwalitatieve observaties van deze magnifieke kat mogelijk zijn. In een aantal uitzonderlijke natuurgebieden bieden uitstekende safari kampen en professionele gidsen toegang tot gezonde cheeta populaties.

De cheeta is een dier wat voornamelijk overdag jaagt en actief is. Dit biedt reële kansen (met voldoende tijd) op het zien van de jacht van een cheeta tijdens een game drive.

Uiterlijke kenmerken van de cheeta

De cheeta is slank, flexibel en gespierd gebouwd en weegt zo’n 35 tot 65 kg. De krachtige borst heeft lange poten en een lange staart en de kleine kop wordt gekenmerkt door oranje ogen met waaronder een zeer herkenbare zwarte streep loopt.

De cheeta is te vinden in savanne en open grasvlakten waar de mogelijkheid bestaat om prooi op te jagen. Voorafgaand aan de jacht wordt de omgeving afgespeurd waarna het besluipen van de prooi begint, eenmaal vlakbij volgt de sprint. De voornaamste prooidieren bestaan uit kleine tot middelgrote antilopen.

De beste locatie voor cheeta observatie

Tanzania

  • Serengeti NP, accommodaties: Namiri Plains, Kusini Camp, Lamai Camp, Mwiba Lodge en Mwiba tented Camp

Botswana

  • Linyanti regio, accommodaties: Selinda Camp en Zarafa Camp
  • Central Kalahari Game Reserve: Kalahari Plains Camp
  • Makgadikgadi Pan NP, accommodaties: Jacks Camp en Tau Pan Camp

Kenia

  • Masai Mara NR, accommodaties: Rekero Camp, Naibosho Camp, Encounter Mara, Sala’s Camp en Mara Plains Camp

Zambia

  • Kafue NP, accommodaties: Shumba Camp

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.