De Hadzabe stam

Wie zijn de Hadzabe?

De Hadzabe stam is een kleine groep jager-verzamelaars die leeft rond Lake Eyasi en het aangrenzende Serengeti plateau in Tanzania. Deze traditionele stam is een van de laatst overgebleven jager-verzamelaar stammen van oost Afrika. Vandaag de dag houdt de Hadzabe stam nog altijd grotendeels vast aan hun traditionele leefwijze.

De Hadzabe stam heeft geen verwantschap met andere stammen in Tanzania. Ze zijn de nazaten van eerdere jager-verzamelaars die in Tanzania leefden voordat de Bantoe volken zich vanaf het jaar 500 in het gebied vestigden.

Met weinig aanpassing in hun leefwijze weten ze inmiddels enkele duizenden jaren te overleven. Tot begin 18e eeuw zorgde hun voorkeur voor een minder vruchtbaar leefgebied voor weinig competitie met omringende stammen.

Na de 18e eeuw veranderde dit en zorgden met name nomadische stammen en kleine boeren voor conflict en een afname van hun leefgebied en hun populatie.

De Hadzabe vandaag

Met een huidige grote van rond de 1.200 – 1.300 stamleden is de Hadzabe stam ronduit kwetsbaar. Ongeveer de helft van de huidige Hadzabe houdt vast aan de jager–verzamelaar traditie om te overleven.

Een aantal factoren oefenen vandaag de dag druk uit op de bestaanswijze van de Hadzabe. Daarvan is de belangrijkste mismanagement van hun leefgebied door de Tanzaniaanse overheid.

Maar ook het gebruik van hun leefgebied door andere stammen zoals de Datooga wegen zwaar op de Hadzabe stam. Ook zijn werkeloosheid en alcoholverslaving hedendaagse problemen die behoud van tradities bemoeilijken.

Duurzame en ethisch verantwoord toerisme biedt kleine maar belangrijke kansen op sociale vooruitgang voor de Hadzabe stam. Werkgelegenheid en ondersteuning als gevolg van toerisme zorgen voor inkomsten en toegang tot essentiële diensten en voorzieningen.

Onderstaande safari kampen werken nauw samen met de Hadzabe stam. Een bezoek bied kans op een duurzame en onvergetelijke culturele uitwisseling. Ontmoet de vrouwen en praat over het dagelijks leven. Leer over het verzamelen van fruit en knollen of ga samen met een aantal Hadzabe mannen op jacht.

Beste locaties voor een bezoek

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.