De leeuw

Waarom de leeuw observeren?

De leeuw is het meest iconisch van de grote katachtigen en zonder twijfel het dominante roofdier van Afrika. Na de Aziatische tijger is de leeuw de grootste katachtige ter wereld. Een oog in oog ontmoeting met een leeuw in het wild is extreem indrukwekkend.

Observaties van leeuwen zijn essentieel in een complete safari beleving. Gelukkig zijn leeuwen met een beetje inspanning over het algemeen wel te vinden. Maar net als bij andere dieren is de kwaliteit van de observatie van groot belang voor de uiteindelijke beleving van dit majestueuze dier.

Hoe actief zijn de dieren, op welke plek bevinden ze zich, hoe dichtbij kan je komen en ben je te voet, met de auto of de boot? En als je met de auto bent – door hoeveel safari auto’s wordt de observatie gedeeld? Stuk voor stuk punten die de kwaliteit van een observatie beïnvloeden.

Nog steeds blijft uiteraard een gezonde dosis geluk nodig, maar de professionele en ervaren gidsen maken een groot verschil. Kennis van het territorium, patronen van de groep, gedragskenmerken van de individuen en seizoen invloeden zijn allemaal punten waar je gids een verschil kan maken.

De leeuwen populatie vandaag

De huidige IUCN status van de leeuw is ‘kwetsbaar’ en ondanks een scherpe afname van de leeuwen populatie in Afrika van 200.000 in het begin van de 60’er jaren tot 20.000 in 2018, hebben de meeste natuurgebieden gezonde leeuwen populaties.

Net als bij veel andere wilde dieren in Afrika is de overlevingskans van leeuwen direct verbonden met het inkomen dat toerisme genereerd. Een goed geplande safari in Afrika levert zeker een essentiële en directe bijdrage aan de conservatie van de leeuw.

Uiterlijke kenmerken van de leeuw

De leeuw staat voor kracht en is echt enorm. Het volwassen mannetje ziet er met zijn manen heel imposant uit. Ze zijn sociaal en leven in kleine groepen / families met duidelijke hiërarchie. Een groep leeuwen bestaat gemiddeld uit 13 individuen maar kan oplopen tot wel 40.

De mannetjes zijn groter en hebben een gemiddeld gewicht van 190 kg tot soms wel 250 kg. Vrouwtjes hebben een gemiddeld gewicht van 130 tot soms wel 180 kg.

De vrouwtjes zijn over het algemeen de meer actieve jagers en de mannelijke leeuwen verdedigen en patrouilleren het territorium. Leeuwen jagen over het algemeen ’s nachts en daarom biedt een safari in een privé concessie vaak extra kansen om ook ’s nachts  met een night drive actief op zoek te gaan naar leeuwen.

De beste locaties voor observatie van de leeuw

Kenia

Tanzania

Zambia

Zimbabwe

Botswana

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.