De Afrikaanse baobab

Kenmerken van de baobab

De baobab is het karakteristieke symbool van de Afrikaanse savanne en een buitengewoon fotogenieke boom. De Afrikaanse baobab is ook bekend als de Afrikaanse apenbroodboom en komt voor in gebieden met weinig regenval, ten zuiden van de Sahel. Natuurgidsen noemen de baobab vaak ‘de omgekeerde boom’ omdat de takken in het droge seizoen exact op de wortels lijken.

De Afrikaanse baobab kan zo’n 25 meter hoog worden met een stam van wel 14 diameter. En er zijn zelfs enkele grotere exemplaren bekend. De baobab is voor veel Afrikanen de ‘boom van het leven’, omdat ze water, voedsel, schuilplaats en kleding biedt. Een grote baobab slaat zelfs tot zo’n 4.500 liter water op. Daarnaast biedt de bast een sterke vezel waar je kleding en touw van kan maken.

Oudere baobabs worden hol van binnen en bieden zo schuilplaats en bescherming. Olifanten eten de stam erg graag omdat deze ook veel vocht bevat. Bepaalde vogels huizen er graag en ook bijen en vleermuizen zijn aangetrokken tot de baobab.

De boom draagt maar drie maanden per jaar bladeren. De vruchten zijn groot en ovaal vorming en hebben een bruinachtige/groene, harde en harige buitenkant.

Deze vrucht wordt ook wel apenbrood genoemd. Binnen in de schil vind je heerlijke witte vruchten die veel vitamine C bevatten. De vruchten kunnen droog gegeten worden of er kan een sap van gemaakt worden. Met name bavianen zijn erg gek op de vruchten.

De Afrikaanse baobab kan ongeveer tussen de 1.000 en 3.000 jaar oud worden.

Beste locaties voor de Afrikaanse baobab

Tanzania:

Kenia:

Botswana:

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.